06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Köhögés, ekcéma, stressz? A mályva megmenti Önt

2021. 11. 22. 3 perc olvasás
Készíthet belőle teát, fürdőt, vagy akár borogatást, mindig számíthat a segítségére. A mályva egyszerűen minden helyzetben a partnere lehet. Nem hiányozhat az otthoni gyógyszeres szekrényből. Hasonlóan, mint a kamilla, a menta és az orbáncfű. Célszerű egyszerre két zacskót is otthon tartania: az egyikben a mályva szárított levelei, a másikban a mórmályva szárított virágait tarolhatja. Hogy miért?

Gyulladás és fájdalom ellen

Mielőtt megvitatnánk mindkét mályva képességeit, vessünk egy gyors pillantást a botanikai osztályozásra. Azért, hogy ne várja el, hogy minden mályva egyforma legyen. A mályvát, ugyanúgy, mint a mór mályvát a biológusok a mályvafélék családjába sorolták, amelyek másokkal együtt (például a nyárfák, hibiszkusz, baobab nemzetségével együtt) alkotják a mályvafélék családját. A mályvák gyógynövények, cserjék és fák, amelyek elsősorban a magas nyálka, és tanin tartalmuk miatt érdekesek. Néhányukat az emberek már az ősidők óta termesztették. Gyógyító növényként a hagyományos herbáriumok is emlegetik. A növény szárított levelei és szárai főleg flavonoidokat, polifenolokat, illóolajokat, nyálka anyagot, tanninokat és A-, B-, C-vitamint és ásványi anyagokat, például vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket vagy káliumot tartalmaznak. Virágokban is előfordulnak, de sokkal koncentráltabban. Ez lehetőséget ad annak kiválasztására, hogy a növény melyik részét és hogyan használja fel. Ezeknek a vegyületeknek köszönhetően a mályvák elsősorban antimikrobiális és helyi gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, ami jótékony hatással van a bőrre és a légző és a kiválasztórendszerekre egyaránt. "Úgy véljük, hogy a növénynek ezt a farmakológiai és biológiai aktivitását az antocianidinek, naftakinonok, flavonoidok vagy nyálkahártya-poliszacharidok jelenlétének kell tulajdonítani, amelyek bőségesen fordulnak elő a növény gyümölcseiben, virágaiban, leveleiben és gyökereiben" - írja az NCBI (National Center for Biotechnology Information). Az hindawi.com által közzétett szöveg is egyetérta fentebb írottakkal: "A tanulmányok kimutatták, hogy a növény antioxidáns tartalma, gyulladáscsökkentő és rákellenes aktivitása, sebgyógyító aktivitása, májvédő, antinociceptív és antimikrobiális aktivitása révén egészségügyi előnyökkel jár."

Erdei mályva: Levelek a fürdőkádba és gargalizáláshoz

A gyönyörű lila virágú évelő vagy kétéves gyógynövény számos nevet szerzett magának. Erdei mályva (Malva sylvestris) népies nevei: csúszóka, fűdző rózsa, papsajt… Ez a sokféle név bizonyítja, hogy széles körben ismert és keresett növényről van szó. Hogyan is ne, hiszen évente többször is a segítségét kérjük. A leveleiből és a száraiból a leggyakrabban gyógyító fürdőt készítenek. Képesek regenerálni a bőrt, megnyugtatják az ekcéma vagy a pattanásokkal kapcsolatos kellemetlenségeket, sebgyógyító hatásúak, enyhítik a viszketést; kisgyermekek esetében az atópiás dermatitis kezelésére ajánlott. A mályvaborogatással szintén nagy sikereket érhetünk el nagyon fájdalmas reumás betegség, és a köszvény esetében is. Természetesen nagyon népszerűek a mályvás öblögetők is. Tudományos tanulmányok (és a gyógynövénykutatók tapasztalatai alapján) leírhatjuk, hogy erős antibakteriális hatású torok, és szájgyulladás esetén. A mályvával való gargalizálást jól ismerik azok, akik úgymond a hangukból élnek. Ha az erdei mályva leveleiből és száraiból készít teát ne felejtse el, hogy azok kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint a növény levelei. Ezért a tea elkészítéséhez inkább a növény virágait ajánljuk. 

Mór mályva: Virágok a teáskannába

mór mályva (Malva mauritiana) nagyon hasonlít az erdei mályvára. Azonban a nagy, rózsaszín-lila virágai miatt, gyakrabban termesztik dísznövényként. És ahogy azt már jól gondolja, a virágok nagyon erős szerepet játszanak mindazok életében, akinek meg kell szabadulniuk a gyulladásaiktól. Az enyhén édes viráginfúzió elfogyasztásakor nagy mennyiségű nyálka anyag jut be a szervezetbe, amely jelentős mértékben fertőtleníti, gyógyítja a nyálkahártyákat és felgyorsítja azok regenerációját. Ezért felső légúti gyulladások, köhögés, gyomorirritáció, rossz emésztés esetén használják, szükség esetén a máj megfelelő működésének támogatására és a fájdalom csökkentésére is alkalmas. A mályvavirágteát migrénben vagy fogfájásban szenvedők számára is ajánljuk. A használata a szorongás megelőzésére és a jó éjszakai alvás biztosítására is célszerű. Ha a mór mályva virágaiból készíti el a teáját, meglepheti a főzetének a színe, mivel az kék színű. Néhány csepp citrom hozzáadása után azonnal rózsaszínűvé válik. A virágait sütemények, zöldségsaláták vagy szendvicsek ehető dekorációjaként is használhatja.

Néhány hasznos recept

A mályva leveleiből és száraiból készült fürdő

Öntsön fel körülbelül 5 evőkanál keveréket 2 liter forró vízzel, és hagyja 30 percig állni. Az infúziót öntse testhőmérsékletű fürdővízbe. A fürdővízben való tartózkodás nem lehet hosszabb 15 percnél. Miután befejezte a fürdőjét ne dörzsölje szárazra a bőrét, csak bugyolálja be magát a fürdőköpenyébe és takarja be magát meleg takaróval.

A mályva leveleiből és száraiból készült borogatás

Öntsön fel 1 evőkanál keveréket 250 ml hideg vízzel, és hagyja 2órán át állni. Ezután szűrje le, és kezdje felmelegíteni a kapott folyadékot, de ne főzze! Ezután borogatásként alkalmazhatja a sérült testrészre.

Mór mályvavirág tea

Öntsön le 2 teáskanálnyi teát 250 ml forrásban lévő vízzel, és hagyja állni 8-10 percig. Ez után szűrje le, naponta 2-3 alkalommal fogyassza.

 

Forrás
https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/pmc/articles/PMC3586856/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=nui,op,sc
https://www-hindawi-com.translate.goog/journals/ecam/2021/5548404/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=nui,sc

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»