

Kenya Purple tea – lila tea
A különleges kenyai tea csak nemrég vált ismertté, de annál gyorsabban növekszik a népszerűsége. A ritka teafa lila levelei magas antocianin- és L-theanin-tartalmukkal tűnnek ki. A tein viszont nem sok benne. A Purple Tea íze édes, enyhén fás, könnyű és finom. Egész napos kortyolgatásra alkalmas.
Összetétel
100%Infúzió és tea íz
A Kenya Purple Tea könnyű főzetet ad, lilás árnyalatokkal. Íze könnyű, az oolonghoz hasonló. Azonban hiányzik belőle a tipikus fűszeres jelleg, édes, virágos és gyengéden fás jegyekkel.
A tea eredete
Ha azt hiszi, hogy a lila tea valami ismeretlen gyógynövény, akkor téved. A Camellia sinensis teanövény levelei, amelyeket évezredek óta használnak, de amelyek képesek az antioxidáns antocián előállítására, ami a lila színt okozza. Az áfonya például ugyanazt a színezéket tartalmazza, de többszörösen kevesebb van benne. És mivel az antocián az egyik jelentős antioxidáns hatású anyag, a lila teát gyakran nevezik szuperélelmiszernek.
A lila levelű, vadon termő kínai teafákat kis számban Kínában fedezték fel, de a kenyai farmerek ragadták meg a lehetőséget, hogy megismertessék a világgal az egyedülálló teát. Az állami és a magánszektorral együttműködve 25 évvel ezelőtt sikerült megszerezniük és elültetniük a bokrokat 1 400 és 2 300 méter közötti magasságban. A legtöbb ilyen teafa ma Kenya délnyugati részén, a Nandi hegyek környékén nő. A magas tengerszint feletti magasság és az Egyenlítőhöz közeli fekvés az oka a nagyobb dózisú UV-sugárzásnak, amely a teafák leveleiben antioxidánsok termelődését váltja ki. Miért? A zöld anyag védelme a károsodástól.
A teafák nem idegenek Kenyában. A helyiek 1924 óta termesztik kereskedelmi céllal, és nagyon jól megy nekik. A tea az ország fő devizaforrása. A teaültetvények mintegy 160 000 hektár földet foglalnak el. A gazdák nem használnak semmilyen ipari kezelést vagy műtrágyát, és a termést nyilvános árverésen értékesítik Mombasában.
A kenyaiak elsősorban fekete tea termesztésével foglalkoznak. Azonban ezt a lila teát is kiválóan fel tudják dolgozni. Alapvetően a zöld teához hasonló technológiai folyamatról van szó, ezért a lila teát a zöld teák közé soroljuk. A fiatal levelek és hajtások betakarítása után, ami teljes egészében kézzel történik, megakadályozzák az enzimek aktiválását, majd forrón feltekerik a leveleket, végül megszárítják és szétválogatják őket. Az eredmény egy olyan tea, amely feketének tűnik, de íze inkább egy kissé atipikus zöldre hasonlít.
Ahogy az elején említettük, a lila tea alacsony teintartalmával és rendkívül magas antioxidáns-tartalmával tűnik ki. Ezért egész napos kortyolgatásra alkalmas. Finom, édes íze gyönyörűen kombinálható például gyógynövényekkel vagy szárított trópusi gyümölcsökkel.
Tea csomagolásának bemutatása
Egy erős alumínium tok, cipzárral, amely lehetővé teszi az ismétlődő zárást nyitáskor. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva, ezáltal ellenáll a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak. E három dologra a tea nagyon hajlamos, és nagy hatással van az ital minőségére.
Tea elkészítése
|
|
|
Használati útmutató
- A lila teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

























Tanácsra van szüksége?

8. 17.
A termékhez tartozó legnépszerűbb tartozékok
Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

YUNNAN GREEN SUPERIOR - zöld tea

Kenya Oolong Embu County
