Kenya Purple tea – lila tea
A különleges kenyai tea csak nemrég vált ismertté, de annál gyorsabban növekszik a népszerűsége. A ritka teafa lila levelei magas antocianin- és L-theanin-tartalmukkal tűnnek ki. A tein viszont nem sok benne. A Purple Tea íze édes, enyhén fás, könnyű és finom. Egész napos kortyolgatásra alkalmas.
Összetétel
100%Infúzió és tea íz
A Kenya Purple Tea könnyű főzetet ad, lilás árnyalatokkal. Íze könnyű, az oolonghoz hasonló. Azonban hiányzik belőle a tipikus fűszeres jelleg, édes, virágos és gyengéden fás jegyekkel.
A tea eredete
Ha azt hiszi, hogy a lila tea valami ismeretlen gyógynövény, akkor téved. A Camellia sinensis teanövény levelei, amelyeket évezredek óta használnak, de amelyek képesek az antioxidáns antocián előállítására, ami a lila színt okozza. Az áfonya például ugyanazt a színezéket tartalmazza, de többszörösen kevesebb van benne. És mivel az antocián az egyik jelentős antioxidáns hatású anyag, a lila teát gyakran nevezik szuperélelmiszernek.
A lila levelű, vadon termő kínai teafákat kis számban Kínában fedezték fel, de a kenyai farmerek ragadták meg a lehetőséget, hogy megismertessék a világgal az egyedülálló teát. Az állami és a magánszektorral együttműködve 25 évvel ezelőtt sikerült megszerezniük és elültetniük a bokrokat 1 400 és 2 300 méter közötti magasságban. A legtöbb ilyen teafa ma Kenya délnyugati részén, a Nandi hegyek környékén nő. A magas tengerszint feletti magasság és az Egyenlítőhöz közeli fekvés az oka a nagyobb dózisú UV-sugárzásnak, amely a teafák leveleiben antioxidánsok termelődését váltja ki. Miért? A zöld anyag védelme a károsodástól.
A teafák nem idegenek Kenyában. A helyiek 1924 óta termesztik kereskedelmi céllal, és nagyon jól megy nekik. A tea az ország fő devizaforrása. A teaültetvények mintegy 160 000 hektár földet foglalnak el. A gazdák nem használnak semmilyen ipari kezelést vagy műtrágyát, és a termést nyilvános árverésen értékesítik Mombasában.
A kenyaiak elsősorban fekete tea termesztésével foglalkoznak. Azonban ezt a lila teát is kiválóan fel tudják dolgozni. Alapvetően a zöld teához hasonló technológiai folyamatról van szó, ezért a lila teát a zöld teák közé soroljuk. A fiatal levelek és hajtások betakarítása után, ami teljes egészében kézzel történik, megakadályozzák az enzimek aktiválását, majd forrón feltekerik a leveleket, végül megszárítják és szétválogatják őket. Az eredmény egy olyan tea, amely feketének tűnik, de íze inkább egy kissé atipikus zöldre hasonlít.
Ahogy az elején említettük, a lila tea alacsony teintartalmával és rendkívül magas antioxidáns-tartalmával tűnik ki. Ezért egész napos kortyolgatásra alkalmas. Finom, édes íze gyönyörűen kombinálható például gyógynövényekkel vagy szárított trópusi gyümölcsökkel.
Tea csomagolásának bemutatása
A teák kiváló minőségű alumínium tasakba vannak csomagolva, felnyitás utáni visszazárható. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva a csomagolásban, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és az idegen szagoknak. E három dologra a tea rendkívül érzékeny, és nagy hatással van az ital végső minőségére.
Tea elkészítése
70-80 °C | 3-5 perc | 1 teáskanál 1,5-2 dl vízhez |
Használati útmutató
- A lila teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Tanácsra van szüksége?
8. 17.