06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belül

BIO

 

 

 



3 gomba az immunrendszerért, az emésztésért és a szívért

11. 1. 2021 4 perc olvasás
Az elején a növényekhez tartoztak, ma már saját birodalmuk van. A gombák a tudósokat nemcsak a hihetetlen változatosságuk miatt (több mint 6 millió gombafaj létezik a világon), hanem felhasználásuk miatt is érdeklik. Sokuk olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek pozitívan hatnak a szervezetünkre. Gondoljunk csak a kéksajtra, az erjesztett italokra, a Pármai sonkára… És a penicillinre is.

Melyik gomba képviselői segítik az egészségünket? Íme a mi szentháromságunk.

A halhatatlanság Isteni gombája csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunitást és méregtelenít

A keleti orvoslás több mint 2000 éve ismeri a lingzhit vagyis a reishit. A hagyományos kínai gyógyítók a Han-dinasztia uralkodása óta elkötelezett rajongói a gombának. Számos legenda övezte, így nem csoda, hogy a kínai kultúrában a boldogság, a gyógyulás és a kondíció talizmánjaként használják. Az ókori kínai szövegek titkos helyekről beszélnek, ahol a reishit be lehet gyűjteni, valamint a jelentős gyógyító potenciáljáról. Ezeket most vegyük át egyenként.

reishi főleg tölgyek, platánfák, dió vagy nyárfa tuskóin nő. Nagyon fényes termőtesttel rendelkezik, vesére, vagy a legyezőre emlékeztető formával rendelkezik. A mérete elérheti a 30 centimétert is. A fiatal, fényes reishi sárga, a kor előrehaladtával besötétedik, barnától majdnem feketéig változik a színe. Hogy is van kapcsolatban ez a gomba a halhatatlansággal? Nemcsak a természetgyógyászok tapasztalata, hanem számos tudományos tanulmány eredménye is azt mutatta, hogy… a halhatatlanság elérhetetlen cél. Mégis a reishi jelentős szerepet játszik az életminőség meghosszabbítása, a megbetegedési esélyek csökkentése és a testi-lelki jólét növelésében. Különben egyáltalán nem is tartozhatna a legszélesebb körben használt gyógygombák közé. A reishi például erős immunmodulátorokat, szterolokat és triterpéneket, esszenciális aminosavakat, vitaminokat (B és D), és ásványi anyagokat (kalcium, kálium, magnézium, vas) tartalmaz. Ennek eredményeként, ha 100%-os természetes reishi port fogyaszt, az a következő előnyökkel jár:

  • immunitás – a reishi fogyasztása növelheti a fehérvérsejtek számát, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében
  • rákmegelőzés – a reishit a vastagbél- és prosztatarák megelőzésével kapcsolatban tesztelték; néhány kutatás megerősítette a benne rejlő lehetőségeket
  • mentális frissesség és jó közérzet - az előzetes kutatások szerint a reishi nagyon ígéretes a neuraszténia, fáradtság, szorongás és depresszió esetén, jó hírekkel szolgáltak az Alzheimer-kórral kapcsolatos vizsgálatok is
  • szív - a tudósok óvatosan optimisták a vér lipid szintjének szabályozását illetően, amelynek magas szintje magas vérnyomással vagy szívrohamokkal függ össze
  • optimális vércukorszint – A reishi képes csökkenteni a vércukorszintet és enyhíteni a cukorbetegek krónikus szövődményeit

Biztosak vagyunk abban, hogy most már az érdekli milyen ízű lehet a reishi por. Ne aggódjon, a sötétbarna por kesernyés, de a végén egy kicsit édes ízű, ráadásul turmixba, forró csokoládéba is adagolható, és tényleg elviselhető az íze. Az adagolása - elég naponta kétszer 1 teáskanál, lehetőleg 20 perccel az étkezések előtt. Hozzá kell tennünk, hogy a reishit nem használhatják terhes és szoptató nők, illetve azok, akiknek alacsony véralvadási szintjük.

Az illatos gomba szabályozza az emésztést, segít a felépülésben, és jót tesz a szívnek

A második tippünk a shiitake, amely nagyon népszerű az íze miatt, valamint azért, mert bétaglukánok és más fontos anyagok természetes forrása. A reishihez hasonlóan a shiitake is a keleti orvoslás krónikáiban az aranybetűkkel írt gombák közé tartozik. A legrégebbi feljegyzés a Song-dinasztia idejéből, 1209-ből származik. 158 szót tartalmaz, amelyek elmagyarázzák a gomba termesztését, aminek a neve arra utal, hogy shii-n (gesztenyefán) nő. A shiitake a gomba japán neve, a kínaiak általában xiānggū-nak (illatos gombának) hívják. A shiitake egy fapusztító gomba, tehát korhadó fatörzseken, az előbb említett gesztenyén, juharon, tölgyen, gesztenyén, bükkön vagy éppen gyertyánon terem. A kalapja általában 5-15 centiméter átmérőjű, barna, fehér foltokkal, repedezett vagy pikkelyes.

Nem véletlenül hívják "illatos" gombának. Valóban nagyon kellemes az illata, és az íze is nagyon jó. Az ázsiai konyha szerves részévé vált, és lassan az európai gasztronómiában is megtalálja a helyét. Mellesleg az umami egyedülálló ötödik ízének kevés természetes forrásának az egyike. Összetételét tekintve a shiitake több olyan aminosavat tartalmaz, mint a hús, béta-glükánokban, terpenoidokban, szterolokban és lipidekben gazdag, vitaminokat (B6, B5, D) és ásványi anyagokat (réz, szelén, mangán, cink) tartalmaz. Hogy mindez hogyan hat a szervezetre?

shiitake fogyasztása segít:

  • szív - laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a shiitake-ben lévő kiválasztott vegyületek megakadályozzák a vérnyomás emelkedését, segítik a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésétet, és így kiküszöböli a szívbetegségek kockázatát
  • védekezés – létezik egy tanulmány, amely megerősíti, hogy a shiitake beadása javítja az immun markereket és csökkenti a gyulladás szintjét a szervezetben
  • védelem a stressz ellen – a shiitake adaptogénként ismert, tehát egy eszköz, amely segít növelni a pszichológiai ellenálló képességet, például fáradtság, sérülések, szorongás és hasonlóan nehéz helyzetek esetén
  • a rák elleni küzdelemben - a shiitake-ben található lentinan poliszacharidot Kínában és Japánban kemoterápiával együtt használják a gyomorrákos emberek életminőségének a javítására
  • optimális emésztés - Japán kutatások igazolják a shiitake jótékony hatását gyomorfekély, epekő, a szervezet túlsavasodása, emésztési zavarok és súlycsökkentés esetén

A shiitake gombaport elég elkevernünk vízben, teához is adhatjuk, de zöldséglevesbe vagy smoothieban is kiváló. A napi elfogyasztott adag nem haladhatja meg az 1 teáskanalat. A shiitake általában nagyon jól tolerálható, csak nagyon ritka esetekben okozhat allergiás bőrkiütést, amely 3-21 napon belül elmúlik.

Az Ötzi gombája segít a gyulladásoknál, lassítja az öregedést, védi a bőrt

Amikor 1991-ben megtalálták Ötzi jégembert, az szó szerint szenzáció volt. Egy rézkori ember kivételesen jól megőrzött múmiája az i.e. 3300 körüli életről tanúskodik, amelyhez hozzátartozott a chaga gomba is. Mivel Ötzinél számos más gombát és gyógynövényt is találtak, feltételezhetjük, hogy tisztában volt ezek hatásaival. A chaga gyógyászati és rituális célú felhasználásával kapcsolatos megalapozott információk azonban i.e. 2696-ból származnak a kínai orvoslás atyjától, Shen Nungtól. A chaga fogyasztásával kapcsolatban későbbi bizonyítékok is származnak Nyugat-Szibériából, de a kanadai bennszülöttek is fogyasztották a gombát. A szibériai chaga lombhullató fákon élősködik, sötétbarna színű, a szabálytalan alakú termőtestei 35 centiméterig terjednek. A fákon nagy területeket fednek le, és mivel a kéreg alatt nőnek, azt gyakran megemelik. A korábbi esetekhez hasonlóan a chaga is sok tudományos kutatás tárgya volt és még folynak is a vele kapcsolatos kutatások. A hírnevét bizonyos tekintetben megerősítik ezek a kutatások, viszont egyes esetekben az eredmények nem túl meggyőzőek. Ennek ellenére az biztos, hogy a chaga tartalmaz például betulint, betulinsavat, melanint, számos poliszacharidot vagy béta-glükánt.

chaga használatának egészségügyi előnyei a következőkben nyilvánulnak meg:

  • segít a gyulladásban - a chaga képes segíteni a szervezetben lejátszódó a gyulladásos folyamatok leküzdésében, beleértve a Crohn-betegség, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás esetét is. A citokin termelésének támogatásával segít a baktériumok és vírusok okozta fertőzések kezelésében is
  • antioxidáns hatása - a chaga nagyon erős antioxidánsként hatással van a sejtek egészségére, megvédi azokat a károsodástól és a korai öregedéstől; így hozzájárul számos civilizációs betegség megelőzéséhez, segíti az emésztést és a méregtelenít
  • a vércukorszint csökkentése - több laboratóriumi vizsgálat is rámutat a chaga vércukorszint-kiegyenlítő képességére, de a fogyasztásának közvetlen hatása az emberi cukorbetegség kezelésére eddig nem bizonyított
  • a bőr védelme - a chaga támogatja a bőr azon képességét, amely természetesen megvédi magát a nap által okozott károktól

A gombából származó por keserédes ízű. A port megfőzheti tiszta vízben és azt fogyaszthatja, vagy hozzáadhatod joghurtokhoz, smoothiekhoz, teákhoz... Általában a chaga jól tolerálható, az autoimmun betegségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük. A Chaga véralvadást csökkentő fehérjét tartalmaz, ezért műtét előtt vagy vérhígító gyógyszerek szedése közben nem tanácsos fogyasztani. Az elővigyázatosság terhes és szoptató nők számára is javasolt.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozásra »