YERBA MATE NARANJA LAPACHOVAL
Aki legalább egy kicsit beszél spanyolul, sejti, milyen ízű lehet ez az eredeti Mate. Naranja ugyanis narancsot jelent. A lédús és édes narancssárga citrusi termések a föld ízű italnak frissítő gyümölcsös leheletet kölcsönöznek. Szépen játszadoznak vele és a gyengéden vaníliás édeskés Lapachoval együtt. A Mate Naranja a klasszikusok közé tartozik, amely után naponta többször is nyúl a dél-amerikaiak többsége. Kóstolja meg Ön is!
Összetétel
Yerba Mate 88%, Lapacho Matto Gosso 6%, Narancshéj, CitromfűA tea főzete és íze
A Narancsos Yerba Mate nem fog Önnek csalódást okozni. A citruszok íze, és illata szépen beborítják a Mate könnyű földes, és füstös ízét. Ezenkívül a keverékhez hozzáadtuk a Lapacho héját, amely önmagában édeskés, és kissé vanília ízű. A világos sárga főzettel rendelkező tea tehát kellemesen frissítő, érdekes, és újszerű.
A tea eredete
Azt, hogy hogy néz ki Brazília már valószínű, hogy el tudjuk képzelni. De talán érdemes felfrissíteni az emlékezetünket arról, hogy is néznek ki azok az ültetvények, ahol a matéfák (Ilex paraguariensis) nőnek. Épp ebből a növényből készül a brazilok nemzeti ital, a Yerba Mate. A matáfák fák 6-8 méter magas, örökzöld fák. A Maté előállításához általában az Ilex paraguariensis, angustifolia, és amara nemzetségeket termesztik. Csak Dél-Amerikában 60 hasonló faja nő, világszerte pedig 550. A természet sokszínűségéből adódóan vastag viaszlevelekkel, sima, vagy fogazott szélekkel, fehér, vagy halvány lila szárral rendelkező növény. A Yerba Mate ízét, és illatát főként a matéfa leveleit elérő napfény mennyisége befolyásolja. A sűrű szubtrópusi erdőben, ahol az összes növény a fényért harcol, rátalálhatunk ezekre a karcsú törzzsel, és nagy levelekkel rendelkező fákra magasan, a többi fa felett. A gazdálkodók ugyanezeket a feltételeket hozzák létre ültetvényeiken - de a fákat szándékosan árnyékolják, és bokor nagyságúra metszik őket, hogy alacsonyak maradjanak. Az ültetvényesek számára nagy gondod okoznak a gyomok a fák körül. A herbicidek használata nagy hatással lenne a maté jótékony anyagtartalmára, és veszélyeztetné a szubtrópusi erdők ökológiai egyensúlyát. Ezért a termelők túlnyomó többsége teljesen elkerüli a használatukat. Ehelyett, természetes körülmények közt az őserdőben termesztik a fákat. Ezzel, a minimálisra csökkentik az idegen gyomnövények felbukkanását. Röviden említsük meg, hogy minek köszönheti a Yerba Mate ivása a népszerűségét. Az indiánok nagy segítőnek tekintették a mentális, és a fizikai fáradtság elleni küzdelemben. A Mate támogatja az emésztés megfelelő működését, és a védekezőképességeket. Ennek hatásait számos tudományos csoport vizsgálja.
Hasonlóképpen írhatnánk le a Lapacho-t, amelyet a Narancsos Yerba Mate tea Lapacho-val tartalmaz. Argentína, Brazília, és Paraguay örökzöld fájának a belső kérge a tradicionális népi orvoslás alapját alkotja, mely a mentális jólét ösztönzésére, az immunitás erősítésére, az emésztés elősegítésére, és a fertőzések, vagy a mikózis visszaszorítására ajánlott.
Hatásai - teák
Tea csomagolásának bemutatása
A teák kiváló minőségű alumínium tasakba vannak csomagolva, felnyitás utáni visszazárható. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva a csomagolásban, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és az idegen szagoknak. E három dologra a tea rendkívül érzékeny, és nagy hatással van az ital végső minőségére.
Tea elkészítése
70-80 °C | 3-5 perc | 1-2 teáskanál / 200 ml |
Használati útmutató
- Tegyen 1-2 teáskanál Mate-t egy csészébe (200 ml), és öntsön rá 70-80°C forró vizet.
- Hagyja ázni 3-5 percig maximum utána szűrje le.
- Minél hosszabb ideig hagyja ázni annál serkentőbb az öntet. 5 perc múlva azonban a tea keserű lesz.
- Ugyanabból az adagból lehetséges további infúziók készítése. A teát citrommal vagy juharszirupmal lehet ízesíteni.