06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

 • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
 • Elégedett ügyfelek
 • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Yerba maté fogyasztása: A dél-amerikai rituálé

Yerba maté jéggel, Yerba maté mochito, Maté Latté… Sétálás közben, szinte minden nagyobb városban, úgy tűnik, a hagyományos dél-amerikai, indiai ital kinyomja az édesített buborékkereskedők termékeit a kávézókból, és az étteremkertekből.

Nekünk természetesen tetszik az egészséges nyári felfrissülés gondolata. Még, mielőtt belevetné magát a divatos maté találmányokba, próbálja meg elkészíteni a matéját a saját otthonában. Így könnyen megtudhatja, hogy valójában milyen ízű, és az elfogyasztásának a rituáléját örökre meg fogja szeretni.

A tea dél-amerikai elkészítése finom kezeket igényel

A hagyományos elkészítéséhez szüksége lesz szárított tökre – a neve kalabasa, és szívószálra, amelynek a végén szűrő van a neve bombilla. Szórjon 2-3 teáskanál Yerba mate-t a kalabasába, fedje le a nyílását a tenyerével, fordítsa le fejjel lefelé, és óvatosan rázza meg többször. A finom levelek a kalabasa széléhez ragadnak, így csökken a veszélye annak, hogy eldugul a bombillája.

A kalabasáját döntse oldalra (kb. 45 fokos szögbe), helyezze bele a bombillát, majd a Yerba Matét öntse le forró vízzel. A hagyomány azt diktálja, hogy először 50 ° C-os vízzel öntse le a teáját (éppen csak annyi vízzel öntse le, hogy az eltakarja a száraz leveleket), majd 80 ° C-os vízzel töltsék fel a kalabasát. A teáját azonnal elfogyaszthatja, vagy három percig lúgoztathatja az elfogyasztása előtt a tealeveleket. Miután kiitta a teáját a tealeveleket ismételten leöntheti. Ne rázza, és ne is keverje össze!

A közös élmény megerősíti a barátságot

Yerba maté ceremoniális kortyolgatására természetesen rengeteg szabály érvényes. Az, hogy ezeket a szabályokat mennyire fogja tiszteletben tartani, csakis Önön múlik. Alapja az, hogy mindig társaságban, csoportosan fogyasszák el az italt. A Guarani indiánok vezették be ezt a rituálét, mivel a matét mindig családi körében fogyasztották el, illetve a teával tisztelték meg a látogatókat, és a szomszédos törzsekből érkező személyekkel így erősítették meg a barátságukat.

Az úgynevezett egyesítő rituálét az úgynevezett cebador - mester vezeti. A feltöltött kalabasát a bombillával átnyújtja az első vendégnek. Neki az első korty matét fel kell ajánlania Szent Tamásnak, mégpedig úgy, hogy azt ki kell köpnie a földre. Ezután az italt teljesen kiissza, és a kalabasát vissza adja a mesternek, aki azt feltölti vízzel, és a jobb keze felén ülő barátjának nyújtja át.

Azt, hogy hogyan haladnak tovább nagyobb csoport esetén, nem tudjuk pontosan behatárolni. Egyes források szerint felváltva adják át a kalabasát, másutt arról olvashatunk, hogy az óramutató járásával megegyező irányban adják tovább. A lényeg, hogy mindannyian egy közös kalabaszát, és egy bombillát használnak. Ugyanúgy, mint a vízipipa elszívása, a maté ivása is az összetartás érzetét kelti.

Aki, már nem akarja folytatni a rituálét, visszajuttatja az üres kalabasát a cebadorhoz, és megköszöni azt. Amikor az utolsó résztvevő is megköszöni a Yerba Matét, akkor ér véget a ceremónia. A kalabasát 10-20 alkalommal újra lehet tölteni vízzel. A leveleket, amelyek a rituálé után a kalabasában maradnak, a Föld Anyának kell feláldozni, azaz a mezőn, vagy a kertben szétszórni, esetleg elégetni.

Előzze meg a kellemetlen szituációkat

Legyen felkészült, ha meghívják Önt a Yerba maté ceremóniára.

 • Íme, néhány tipp arról, hogy mit kell tennie, vagy mit kell elkerülnie.
 • Ne fintorogjon a közös kalabasa, és a bombilla miatt.
 • A megosztásuk a barátságra, és bizonyos intimitásra utal a fogyasztói között.
 • Sose adjon vissza félig üres kalabasát.
 • A rituálé szempontjából elengedhetetlen, hogy a matét teljesen kiigya.
 • Ne szégyenkezzen, nyugodtan szürcsölje a teáját.
 • Mivel bombillát használ a tea elfogyasztásához, ezek a hangok igazából kiküszöbölhetetlenek.
 • Ezek a hangok hozzá tartoznak a ceremóniához, nem kell miattuk 
Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»