06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Tea magazin, avagy illatos utazások… Srí Lankába

2016. 07. 13. 3 perc olvasás
A teavilágban való vándorlásunk harmadik célja az eredetileg a kávéhoz tartozó trópusi sziget. Hogy hogyan történt, hogy Srí Lanka, avagy Ceylon a kávécserjékről a teabokrokra váltott, és hogy II. Erzsébet királynő mivel tisztelete meg az innen származó teát arról épp itt olvashat.

Amikor a katasztrófa esélyé válik

Milyen lenne a jelenlegi helyzet, ha 1869-ben a ceyloni kávécserjéket nem támadja meg a narancssárga penész járványa? Kávé-szuperhatalommá vált volna az ország, és a termelése a világ legnagyobb exportőrei közé sorolta volna? Ezt már nem fogjuk megtudni. Viszont azt ebben az esetben kijelenthetjük, hogy a - Minden rosszban van valami jó - mondás teljesen igaznak bizonyult. A helyi kávéipart néhány éven belül megsemmisítő katasztrófa jó alkalom volt az újraindításra. Ceylonban a kávécserjéket 1825 óta termesztették. Kandy területén a mezőgazdászoknak a magvakat, és a cserjéket a Királyi Botanikus Kert szállította. A kávé szó szerint "jövedelmező őrület" lett. Számos gazdálkodó kezdte el a termesztését. Tehát egyértelmű, hogy amikor az ültetvényeket megsemmisítette a gombás betegség, az tragédiát jelentett az összes család számára.

De, szerencsére itt volt a tea

Ceylont a "nagy kávékatasztrófáig" a vörös cseresznye szuperhatalmának tartották, ám teája sem volt teljesen ismeretlen a világ számára. 1824 óta a tudósok a Kínából behozott teabokrokat termesztették, a már említett Királyi Botanikus Kertben, és Peradeniya régióban is elültettek közülük párat fontolgatva a kereskedelmi bővítésüket. És eljött a megfelelő pillanat.

A 32 éves James Taylor, 16 éves korától élt Ceylonban, aki a kávéültetvények egykori menedzserének az asszisztense volt megragadta a megfelelő pillanatot. A munkáltatók javaslatára 19 hektárnyi kereskedelmi teaültetvényt telepített Loolecondra területén. Mindez 1867-ben történt. Öt évvel később eladta az első, egy egyszerű manufaktúrában előállított teáját, egy évvel később pedig a ceyloni tea történelmileg első szállítása Londonba érkezett.

Lépésről lépésre a legmagasabb színvonalig

Michael Thom 77 Teák az embereknek és az ínyenceknek című könyvében Taylor gyártásának a leírása található, amelyet szomszédja, Harding ültetvényes rögzített: „A gyár egy alacsony bungalóban volt. A leveleket kézzel hengerelték a verandán felállított asztalokon. A szárítási folyamatot úgy kell elképzelni, hogy tüzet raktak chulo tűzhelyen, vagy az agyagkemencékben, és a tealeveleket dróttálcákon szárították. Az eredménye finom, lágy tea volt, amelyet 150 rúpiáért vásároltunk. “

A bajuszos skót az egész életét a teának szentelte. Ceylon számos helyén segített az új növény kiültetésében, megismertette a mezőgazdászokat a tea termesztésével, betakarításával, és előállításával. Szívesen segített, tanácsokkal látta el azokat, akiknek szűkségük volt rá. Épp neki köszönhető, hogy a szigeten elterjedt a tea termesztése. Amikor a kávékatasztrófa bekövetkezett, a teafák kevesebb, mint 100 hektáron nőttek, és a termésük még a fehér ültetvények igényeit sem fedezték. 15 évvel később a tea 31 000 hektáron nőtt, és a 20. század elején a teafák lenyűgöző 150 000 hektár termőföldet borítottak. A termés nagy része exportra került.

Ott, ahol zöldül a tea

Cejlonský čaj

Aki Srí Lankán járt, az biztos nem hagyhatta ki a teaültetvények látogatását. Ceylon, hivatalosan Srí Lanka Demokratikus Szocialista Köztársaság, a világ negyedik legnagyobb teagyártója. Az ültetvények területének mintegy 4% -át fedik le, és közvetlenül, vagy közvetve több mint millió embert foglalkoztatnak.

A munkavállalók nagy része fiatal nők, és lányok 12 éves kortól, akik általában anyjukat, nagymamájukat, és nővéreiket követik. Minden nap körülbelül 20 kiló tealevelet takarítanak be. Hol takarítják be a leggyakrabban teát?

  • Nuwara Eliya – a legmagasabb terület, a legjobb tea szinonimája. Az ültetvények 1902 méter tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. A hideg éghajlat, az eukaliptusz, és a vad menta illatát fújó szél olyan teát eredményez, amelyet a szakértők a világ legjobbjai közé sorolnak. 
  • Dimbula – az egyik első terület, ahol Srí Lanka-ban teát ültettek. A hegyek nyugati részén fekszik, az ország közepén, a tengerszint feletti magasság 1067 és 1524 méter. A délnyugati monszun esőzések, és a január-március közötti hideg idő döntő tényezők a teafák növekedését tekintve. A helyi tea megérdemli az összes elismerést.
  • Kandy – teafák termesztésének az eredeti helye az országban. Kandy az ókori főváros közelében található, az ültetvényeket 610-1219 méter tengerszint feletti magasságban ültetik. A tea citruszos, enyhén fűszeres ízével kiemelkedik a többi tea közül, Ceylon egyik legfontosabb terméke.
  • Galle – az ország déli részén fekvő terület, erősebb teát produkál. 
  • Uva – Dimbultól keletre fekvő terület. Viszonylag erős ízű teákat állít elő, amelyeket gyakran keverékekben használnak fel. A teacserjék 914-1524 méter tengerszint feletti magasságban nőnek.
  • Ratnapura – a fővárostól (Colombo) 80 kilométerre keletre, 2243 méter magas Adam´s Peak lábánál található. A teát itt viszont a tengerszint feletti 132-811 méter magasságban termesztik.

Végül II. Erzsébet ígért története

A teát a 16. század óta importálják az Egyesült Királyságba. Az úgynevezett délutáni teát azonban csak 1840-ben vezette be az állítólag kissé unatkozó Anna Maria Russell hercegnő Bedfordból. Mivel az angol nemesek ízlésének akkoriban a legmegfelelőbb a Ceylonban, és az Indiában termesztett fekete tea volt, a 19. század végén hirtelen megemelkedett irántuk az igény.

Az illatos ceyloni tea minden háztartás elengedhetetlen részévé vált, megjelenve a reggeli teakeverékekben, a fent említett délutáni teában, és a népszerű Earl Grey-ben. Röviden: a tea, amely a kardot tartó oroszlánnal ellátott logóval rendelkezik, a brit kultúrához tartozik. Nagy elismerést kapott II. Erzsébet királynőtől, aki 2012 júniusában meghívta a vendégeket a Westminster-palotába, hogy megünnepeljék koronázásának 60. évfordulóját. Hétszáz prominens ember ebédelt együtt (többek között pácolt lazacot, a bárányvállat, és a grillezett spárgát fogyasztottak), és kellemes beszélgetést töltöttek el együtt egy csésze ceyloni fekete tea mellett.

Amint a Sunday Times írta, a tea a Nuwara Eliya ültetvényből származott, ahol 1954-ben, Srí Lanka-i rövid állami látogatása során Phillip herceg, az Edinburgh-i herceg, és a brit királynő férje szintén elültettek teacserjéket.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»