06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

 • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
 • Elégedett ügyfelek
 • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Ne féljen a tea rituáléktól, próbálja ki a Gong fu cha-t

2015. 10. 10. 3 perc olvasás
A tea elkészítési módja a mai napig fejlődésben van. Érdekes módon, míg Kínában a tearituálék továbbra is kissé változnak, más országokban az eljárások állandósultak.

A legelterjedtebb és talán a legszélesebb körben alkalmazott módszer a 16. századból származó kínai módszer, a Gong Fu Cha (Kung Fu Cha; 功夫). A tea-szerelmesei ezt az eljárást a tea átöblítésének, vagy gőzölésének is hívják. Ez egy különleges eljárás, melyet az igazán ínyenc teák elkészítésénél alkalmaznak a dél-kínai, és a tajvani unformális szertartásokon. De nem kell aggódnia, otthon is könnyen megbirkózhat vele.

Klasszikus rituálé modern koncepcióban

Az ortodox teafogyasztók nem tudnak elképzelni egy teaszertartást se teatálca, se teáskanna, a szürcsöléshez elengedhetetlen csészék, bambusz csipesz, spatula, és más egzotikus segédeszközök nélkül. Ha a teával még mindig csak flörtöl, próbálja ki a rituálét azzal, amit a konyhájában talál. A kezdetekhez elég egy forró vízzel teli vízforraló, teáskanna (ebben az esetben érdemes eredeti Zhong teáskannát vásárolni), hosszú teáskanál (fa spatula), kerámia csészék, konyhai mérleg, kis törölköző, és tea hőmérő.

A célja nem a rituális eljárások szigorú követése, hanem az ízek, és az aromák élvezése, amelyeket csak a minőségi teák kínálnak.És természetesen a mentális megtisztulás kellemes légkörben, és lehetőleg társaságban. Tehát élményre fel!

Lépésről lépésre

A legfontosabb dolog a minőségi tea kiválasztása, elsősorban az Oolongot, és a Pu Erh-t ajánljuk, de a prémium zöld, vagy fekete teákat is kipróbálhatja.

 1. Készítse elő az összes segédeszközt egy helyre. Helyezkedjen el kényelmesen, és vegye magát körül legalább egy kisdarab természettel (kő, virág, gally).
 2. Öblítse ki a teáskannáját és a csészéit forró vízzel. Ez felmelegíti őket.
 3. A tealeveleket azonnal szórja a teáskannába. Körülbelül 2,5 gramm teát számoljon csészénként (200 ml), és a teáskannájába adjon plusz egy adagot.
 4. Most öblítse át a teáját – a kanna feléig öntse le felforralt vízzel a teát. A víz hőmérsékletének egyeznie kell a kiválasztott teával (erről bővebben írunk a szöveg végén). Rövid idő után (legfeljebb 30 másodperc) öntsük le a vizet. Ezt az infúziót nem isszuk meg. A nedves tea azonban jelentős hatással van az ez után kapott tea ízére, és illatára.
 5. A tea első infúziójához, amelyet el is fogyaszthat, könnyen hozzájuthat. A nedves tealeveleket öntse le átforralt vízzel, amely olyan hőmérsékletű, amilyet a kiválasztott tea igényel. Keverje össze a leveleket kanállal vagy spatulaival, és hagyja őket kilúgozódni (a lúgozás hosszáról ugyancsak a szöveg végén olvashat).
 6. A teát a csészékbe körkörös mozdulatokkal öntse ki, óramutató járásával megegyező irányban. Ennek a technikának köszönhetően minden csészébe ugyanolyan koncentrációjú, és ízű tea fog kerülni.
 7. Az első infúzió elfogyasztása után további infúziókat készíthet ugyanezzel az eljárással. A tea összes további infúziójának eredeti íze, és aromája lesz, az infúzió színe is változni fog. Minden további infúzió elkészítésénél kb. egy perccel növelje a lúgozási időt, és növelje a víz hőmérsékletét is.
 8. Bátran kísérletezzen mind a tea lúgozási idejével, mind az infúziók számával. Általában elmondható, hogy a legfinomabb tea a második és a negyedik infúzió közötti infúzióból származik.

Hőmérséklet és idő: ez a két legfontosabb tényező

A teák pontos lúgozási idejét, és hogy milyen hőmérsékletű vízzel ajánlott őket leönteni megtalálják a teák címkéin.

Mi pedig most nagyon szívesen összefoglaljuk Önöknek ezeket az értékeket:

 • zöld teákat 1-3 percig lúgozza / az első infúziójukat 70–80 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
 • fehér teákat (Pai Mu Tan típusúakat) 7 percig lúgozza / / az első infúziójukat 80 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
 • A 60% felett fermentált Oolongokat 7 percig lúgozza / az első infúziójukat 90 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
 • A Pu Erh-eket 3-5 percig lúgozza / az első infúziójukat 100 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.

Stopper helyett levegővétel, hőmérő helyett táncoló buborékok

Az idő követése nagyon fontos a Gong Fu Cha teaceremónia esetében. Ha valóban meditációként szeretné élvezni a szertartást, a tea első leöntéséhez használja a már bevált - hét lélegzet módszerét. A tea minden egyes ismételt leöntéséhez adjon hozzá még két belégzést, és két kilégzést.

És ami a legfontosabb, hogy ne feledje: a tearituálé nem egy változhatatlan dogma. Próbáljon ki különféle minőségű teákat, és ne féljen különböző mennyiségű teát szórni a teáskannájába. Rövid időn belül rengeteg tapasztalattal fog rendelkezni a víz hőmérsékletével kapcsolatosan is, és nem fog kelleni minden alkalommal előhúznia a hőmérőt. A tapasztalt teamesterek a víz hőmérsékletét már a buborékok méretéből, és azok hangjából is felismerik. A körülbelül 3 milliméter átmérőjű, rákszemhez hasonlító buborékok 75-85 ° C-os forró vízre utalnak. Ha nagyobbak, körülbelül 8 milliméter átmérőjűek, úgy néz ki, mint a halszemek, és kevésbé zajosak, a víz elérte a 90–95 ° C-ot. És ha a víz épp fő, akkor szinte semmilyen a buborékok nem alakulnak ki a víz felszínén.

A teaszertartás egyszerűen játék. Mindig más, és mindig csakis az Öné!

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»