

Tanácsra van szüksége?

Miért a mi termékünket?
- Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
- Elégedett ügyfelek
- Kiszállítás általában 48 órán belül
Ne féljen a tea rituáléktól, próbálja ki a Gong fu cha-t

A legelterjedtebb és talán a legszélesebb körben alkalmazott módszer a 16. századból származó kínai módszer, a Gong Fu Cha (Kung Fu Cha; 功夫茶). A tea-szerelmesei ezt az eljárást a tea átöblítésének, vagy gőzölésének is hívják. Ez egy különleges eljárás, melyet az igazán ínyenc teák elkészítésénél alkalmaznak a dél-kínai, és a tajvani unformális szertartásokon. De nem kell aggódnia, otthon is könnyen megbirkózhat vele.
Klasszikus rituálé modern koncepcióban
Az ortodox teafogyasztók nem tudnak elképzelni egy teaszertartást se teatálca, se teáskanna, a szürcsöléshez elengedhetetlen csészék, bambusz csipesz, spatula, és más egzotikus segédeszközök nélkül. Ha a teával még mindig csak flörtöl, próbálja ki a rituálét azzal, amit a konyhájában talál. A kezdetekhez elég egy forró vízzel teli vízforraló, teáskanna (ebben az esetben érdemes eredeti Zhong teáskannát vásárolni), hosszú teáskanál (fa spatula), kerámia csészék, konyhai mérleg, kis törölköző, és tea hőmérő.
A célja nem a rituális eljárások szigorú követése, hanem az ízek, és az aromák élvezése, amelyeket csak a minőségi teák kínálnak.És természetesen a mentális megtisztulás kellemes légkörben, és lehetőleg társaságban. Tehát élményre fel!
Lépésről lépésre
A legfontosabb dolog a minőségi tea kiválasztása, elsősorban az Oolongot, és a Pu Erh-t ajánljuk, de a prémium zöld, vagy fekete teákat is kipróbálhatja.
- Készítse elő az összes segédeszközt egy helyre. Helyezkedjen el kényelmesen, és vegye magát körül legalább egy kisdarab természettel (kő, virág, gally).
- Öblítse ki a teáskannáját és a csészéit forró vízzel. Ez felmelegíti őket.
- A tealeveleket azonnal szórja a teáskannába. Körülbelül 2,5 gramm teát számoljon csészénként (200 ml), és a teáskannájába adjon plusz egy adagot.
- Most öblítse át a teáját – a kanna feléig öntse le felforralt vízzel a teát. A víz hőmérsékletének egyeznie kell a kiválasztott teával (erről bővebben írunk a szöveg végén). Rövid idő után (legfeljebb 30 másodperc) öntsük le a vizet. Ezt az infúziót nem isszuk meg. A nedves tea azonban jelentős hatással van az ez után kapott tea ízére, és illatára.
- A tea első infúziójához, amelyet el is fogyaszthat, könnyen hozzájuthat. A nedves tealeveleket öntse le átforralt vízzel, amely olyan hőmérsékletű, amilyet a kiválasztott tea igényel. Keverje össze a leveleket kanállal vagy spatulaival, és hagyja őket kilúgozódni (a lúgozás hosszáról ugyancsak a szöveg végén olvashat).
- A teát a csészékbe körkörös mozdulatokkal öntse ki, óramutató járásával megegyező irányban. Ennek a technikának köszönhetően minden csészébe ugyanolyan koncentrációjú, és ízű tea fog kerülni.
- Az első infúzió elfogyasztása után további infúziókat készíthet ugyanezzel az eljárással. A tea összes további infúziójának eredeti íze, és aromája lesz, az infúzió színe is változni fog. Minden további infúzió elkészítésénél kb. egy perccel növelje a lúgozási időt, és növelje a víz hőmérsékletét is.
- Bátran kísérletezzen mind a tea lúgozási idejével, mind az infúziók számával. Általában elmondható, hogy a legfinomabb tea a második és a negyedik infúzió közötti infúzióból származik.
Hőmérséklet és idő: ez a két legfontosabb tényező
A teák pontos lúgozási idejét, és hogy milyen hőmérsékletű vízzel ajánlott őket leönteni megtalálják a teák címkéin.
Mi pedig most nagyon szívesen összefoglaljuk Önöknek ezeket az értékeket:
- A zöld teákat 1-3 percig lúgozza / az első infúziójukat 70–80 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
- A fehér teákat (Pai Mu Tan típusúakat) 7 percig lúgozza / / az első infúziójukat 80 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
- A 60% felett fermentált Oolongokat 7 percig lúgozza / az első infúziójukat 90 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
- A Pu Erh-eket 3-5 percig lúgozza / az első infúziójukat 100 ⁰C hőmérsékletű vízből készítse el.
Stopper helyett levegővétel, hőmérő helyett táncoló buborékok
Az idő követése nagyon fontos a Gong Fu Cha teaceremónia esetében. Ha valóban meditációként szeretné élvezni a szertartást, a tea első leöntéséhez használja a már bevált - hét lélegzet módszerét. A tea minden egyes ismételt leöntéséhez adjon hozzá még két belégzést, és két kilégzést.
És ami a legfontosabb, hogy ne feledje: a tearituálé nem egy változhatatlan dogma. Próbáljon ki különféle minőségű teákat, és ne féljen különböző mennyiségű teát szórni a teáskannájába. Rövid időn belül rengeteg tapasztalattal fog rendelkezni a víz hőmérsékletével kapcsolatosan is, és nem fog kelleni minden alkalommal előhúznia a hőmérőt. A tapasztalt teamesterek a víz hőmérsékletét már a buborékok méretéből, és azok hangjából is felismerik. A körülbelül 3 milliméter átmérőjű, rákszemhez hasonlító buborékok 75-85 ° C-os forró vízre utalnak. Ha nagyobbak, körülbelül 8 milliméter átmérőjűek, úgy néz ki, mint a halszemek, és kevésbé zajosak, a víz elérte a 90–95 ° C-ot. És ha a víz épp fő, akkor szinte semmilyen a buborékok nem alakulnak ki a víz felszínén.
A teaszertartás egyszerűen játék. Mindig más, és mindig csakis az Öné!