06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 3 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
3 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Mi az a klitoria? A kék tea, amiről mindenki beszél

2019. 03. 13. 3 perc olvasás
Nemzetség, amelynek neve ellentétes a jó ízléssel. Így a 19. század elején részt vettek néhány csoport botanikus gyógynövény-, bokor- és kúszónövény, kiemelkedő virágokkal. A Klitoria valóban vonzza a figyelmet. Nemcsak a virágok alakja, hanem a képessége az italok színének megváltoztatása és az érdekes gyógyító hatások is.

Úgy hívják, hogy ...!

Ami az egész nemzetség latin nevét illeti, valószínűleg az első leírt Flos clitoridis ternatensibus fajból származott. 1678-ban Georg Eberhard Rumphius német botanikus, a holland keleti indiai vállalat alkalmazottja gondoskodott róla.

Sokáig nem történt semmi. 1807-ben azonban megtámadta a növény általános nevének hasonlóságát James Edward Smith, a klitoris botanikus szóval, később csatlakozott Amos Eaton, éles kritikával is átnevezte Michel Étienne Descourtilz. Az utóbb megnevezett férfiak annyira felháborodtak, hogy a Vexillaria (Eaton) vagy a Nauchea (Descourlitz) átnevezésére törekedtek. Azonban nem sikerült.

És míg a tudósok a nomenklatúra területén heves harcokat vívtak, a klitoria élt boldogan. A népi kreativitás képes volt megbirkózni vele. Elnevezték harangbornakpillangó borsóvirágnakázsiai galamb szárnyának . A botanikusok végül elfogadták és elkezdték használni a Clitoria ternatea nevet „hármas” klitoria. Ahhoz, hogy az értelmezés teljes legyen, hozzá tesszük, hogy a ternatea szó az indonéz Ternate-sziget szóból származik.

Az égszínkék virágok

A Klitoria Ternatea egy kúszó növény, amelynek eredeti élőhelye valószínűleg Afrikában van. Elterjedt a trópusokon, de szinte az egész világon így Thaiföldön, Vietnamban, Indonéziában, Malajziában, Ausztráliában és Amerikában is megtalálható. Sok helyen díszítésként termesztik, néha azért is, mert javítja a talajminőséget (a rizobaktériumoknak köszönhetően nitrogénnel gazdagodik). A virágok, levelek és gyökerek betakarítása céljából azonban gyakrabban ültetik.

Hogyan képzeljük el a klitoriát? Mint egy liánt 6 m hosszú kúszónövény, elliptikus levelekkel és gazdag kékes-lila virágokkal. Ezek általában 3-4 cm nagyok, egy nagy szirom, középen sárga foltokkal. A szirom felső harmada magába ölel két kisebb, hullámzó szirmot. A klitoria termése 5-12 cm hosszú, 6-10 magot tartalmazó lapos hüvely.

Mágikus határok nélkül

Használhatja a gyökereket, mind a leveleket és a hüvelyeket, hogy ételekben és italokban fogyassza. De a növény legismertebb a virágairól. A magas flavonoidtartalom (antocianinok) miatt színezékként használják, és számos nemzeti konyhában széles körben használják. Malajziában,a kivonat felhasználásával készítik a ragadós rizst, amit kerabnak hívnak. Burmában, a virágokat tésztába forgatják és rántják, Thaiföldön kék szirupot főznek belőle ami nam dock anchan néven ismert. Ausztráliában vásárolhat Ink Gin-t, amelynek ragyogó kék színét a virágok infúziója okozza.

Európában a kézzel szedett és gondosan szárított virágokat főleg az úgynevezett kék tea készítésére használják. És varázslatos darabokat készíthetnek belőle. Forró vízzel (5 virág, 200 ml víz, 5-7 perc áztatás) leöntése után égszínkék és türkiz, de ha megváltoztatja az ital savasságát, egy teljesen új színárnyalatot kap. Próbáljon meg a kék teába citromot csöppenteni, és sötét lila teát kap.

Kék tea az agyért és a termékenységért

A KloitorieTernatea, azaz a kék teát az Ajurvéda az idegrendszer négy alapvető stimulánsai közé rangsorolja. Az ősi kezelési rendszer kognitív erősítőként kezeli őket, az úgynevezett Shanka Pushi. És ez közel sem minden amit tud a Kék tea!

A triterpenoidok, flavon-glikozidok, antocianinok, szteroidok és egyéb anyagok tartalma miatt a Kék tea emlékezési, stresszoldó, szorongásoldó, antidepresszáns, görcsoldó és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik. Segíti az agyat, hogy természetesen szabályozza a szellemi és fizikai funkciókat, megszünteti a szorongást, a feszültséget és az idegességet, egyfajta hangulati stabilizátorként működik, megakadályozza az epilepsziás rohamokat, megnyugtatja és ellazítja. Az álmatlanság és a krónikus fáradtság kezelésére is használják. A Kék tea jótékony hatásai szintén pozitív hatással vannak a krónikus hörghurut, köhögés és megfázás esetén a kiválasztásra (diuretikumra) és az emésztőrendszerre. Az indiai orvostudomány ajánlja például az elsavasodott emésztőrendszerre vagy székrekedésre. Hemosztatikus tulajdonságokkal rendelkezik. Használható a vérzés leállítására, a vér tisztítására vagy méregtelenítésére.

Érdemes megemlíteni a gyulladáscsökkentő hatásokra, a természetes sejtek öregedésének lassítására, és többek között a bőr és a haj vitalitásának növelésére. Sikeresen lehet használni a klitoria virágjait a pattanások kezelésére, korábban a himlő kezelésére alkalmazták. Az ízületi gyulladásban szenvedő emberek értékelik az ízületek fájdalomcsillapítását.

Egyes tanulmányok leírják a Kék tea képességét a máj betegségek megelőzésében és kezelésében. A cukorbetegek számára előnyös a glükózbevitel gátlásának köszönhetően. Végül, de nem utolsósorban azt mondják, hogy a klitoria támogatja a női és férfi termékenységet is (növeli a sperma mobilitását) és a nőknek szabályozza a menstruációs ciklust. A kék virágok kinézetét és nevét illetően nem lenne csoda.

Kiválasztott erőforrások:

  1. https://examine.com/supplements/clitoria-ternatea/
  2. KHARE, C.P. Indian Medicinal Plants. New Delhi: Springer, 2007. ISBN 978-0-387-70637-5
  3. https://www.medicinalplantsanduses.com/clitoria-ternatea-medicinal-uses-images
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Clitoria_ternatea
Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»