

Masala Chai India titkai - fekete tea
Színes, illatos, izgalmas és nyugtató. Ilyen lehet India, a csodálatos természet, a szívélyes emberek és a nagyszerű teák földje. Íme az egyik: a hagyományos Masala Chai, fűszeres, erős és melegítő. Narancsdarabkákkal gazdagítottuk, az íze olyan kellemes, édesen citrusos.
Összetétel
Assam FOP fekete tea 45%, Gyömbér darabok, Csillagánizs, Narancs darabok, Kardamom, Rózsaszín bors, Szegfűszeg, Természetes aromaA tea infúziója és íze
Az India titkai Chai sötét mahagóni színt ad a főzetnek. Illata szegfűszeg és csillagánizs, és ízében egyszerre találja meg a narancs édességét és az általunk hozzáadott fűszerek borsosságát. Összességében a tea frissítő, kiegyensúlyozott ízű és nagyon vonzó.
Ezt a teát lehet édesítve is kortyolgatni, de a hagyomány szerint egy kis tejjel kell ellensúlyozni. Vannak olyan területek is, ahol egy csipet sót adnak a masala chaihoz.
A tea eredete
Ha azt mondjuk, hogy Assam, akkor minden teakedvelő számára egyértelmű, hogy ez India egy olyan régiója, amely a kiváló minőségű teák termesztéséről híres. Az ország északkeleti részén található, és körülbelül a 19. század közepe óta ismeri a kínai teafákat (Camellia sinensis). A gazdák eredetileg kínai hibrid fajtákat próbáltak termeszteni, de nem voltak túl sikeresek. Ezért a helyi Assamica teával helyettesítették. És az ottani egyedülálló körülmények között jól érzi magát. A jó talaj és az ideális fényviszonyok mellett a monszun, a hűvös reggelek és a ködös éjszakák is hozzájárulnak ehhez.
Assamban a teát még mindig többnyire kézzel szüretelik. Ez lehetővé teszi a munkások számára, hogy az ültetvények nehezebben hozzáférhető részeire is eljussanak, és csak a megfelelő leveleket szedjék le. Miután egy kicsit megfonnyadtak, táblákra rakják őket, és hagyják, hogy természetes módon fermentálódjanak, amely során a zöld tea fekete teává "alakul". Ezt követően szárítani, válogatni és csomagolni kell.
És ha azt mondjuk, hogy Masala Chai, akkor egy abszolút klasszikusra gondolunk - egy fűszerkeverékkel kevert fekete teára, amelynek receptje Indiából származik, és az ősi Ayurveda kincsei közé tartozik. Az ősi recept az évezredek során fejlődött és változott, és számtalan variációt tartalmaz. A legenda szerint a királyi udvarban állították össze először, mintegy 9000 évvel ezelőtt. Arról azonban, hogy melyik udvar volt az, eltérőek az információk. Egyesek szerint Indiában kellett lennie, mások szerint Thaiföldön. Akárhogy is, a keveréket ayurvédikus italként hozták létre, hogy megtisztítsa és élénkítse fogyasztóját.
Eredetileg csak sok fűszerrel készült, ezért koffeinmentes volt. A tealeveleket a 19. század első felében az indiai brit gyarmatosítók vezették be. A helyiek azonban nem fogadták el ezt a változást, mivel a Masala Chai teával túl drága volt számukra. A British-owned Indian Tea Association csak a 20. század elején kezdte el az indiai tea népszerűsítését Indiában. Az árusok elkezdtek tejet és cukrot adni a Masala Chai-hoz a tealevelekkel együtt - így az italok ízletesek maradtak, miközben csökkentették egy csésze elkészítésének költségeit.
Ma Masala Chai-val találkozhat az indiai piacokon, vonatokon (ahol a chai wallahok árulják őket), de akkor is, amikor meglátogatja bármelyik indiai otthonát.
A Masala Chai India titkai teában fontos szerepet játszik a gyömbér, a névadó növény rizómája, amelynek jellegzetes aromás, édes és fűszeres íze van. A gyömbér különösen a kínai és az indiai konyhában nagyon népszerű összetevő, és a népi gyógyászatban is nagyra értékelik. Olyan aromás anyagokat tartalmazó olajat tartalmaz, mint a zingiberén és a bisabolén, csípős ízét pedig a gingerolnak köszönheti.
Egy másik fontos összetevő a csillagánizs, más néven kínai ánizs, amelyet a csillagánizsfáról szednek. Ez egy főként Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceánon található fa. Az ánizs íze édes és enyhén fűszeres, és anetolt tartalmaz, egy érdekes vegyületet, amely egyébként 13-szor édesebb, mint a cukor. A gyömbérhez hasonlóan az ánizst is széles körben használják a szervezet természetes folyamatainak támogatására, és a Tamiflu vírusellenes gyógyszer előállításához is használják.
A narancsot nem kell bemutatni. A narancsfa gyümölcsét az emberek világszerte jól ismerik. Ma a szubtrópusokon szinte mindenütt termesztenek narancsfákat. A narancs különösen gazdag C-vitaminban, a héja pektint és illóolajokat tartalmaz. Ezek adják a Masala Chai India titkai tea csodálatos aromáját.
Tea csomagolásának bemutatása
Egy erős alumínium tok, cipzárral, amely lehetővé teszi az ismétlődő zárást nyitáskor. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva, ezáltal ellenáll a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak. E három dologra a tea nagyon hajlamos, és nagy hatással van az ital minőségére.
Tea elkészítése
|
|
|
Használati útmutató
Öntse le a fekete teát 100 °C vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében),majd szűrje le.

























Tanácsra van szüksége?

Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

MASALA CHAI - fekete tea

EARL GREY - MENNYEI VIRÁG - fekete tea
