06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belül

BIO

 

 

 



Karkade: Vonzó ital érdekes hatásokkal

10. 4. 2021 3 perc olvasás
Hidegen és melegen, mentával, gyömbérrel vagy fehér rummal, olyan esetekben, amikor csökkentenünk kell a vérnyomásunkat, vagy ha le kell adniuk néhány kilót. A Karkade az egész világon ismert.

Több tucat variációban készíthető el, a népszerűségét pedig az antioxidánsok, antocianinok, esszenciális aminosavak és a vitaminok magas tartalmának köszönheti. Ismerkedjenek meg a: Szudáni hibiszkusszal

Honnan repült hozzánk a hibiszkusz

Olaszországban és Egyiptomban carcadè -nek, Szenegálban bissap-nak, Panamában pedig saril-nak hívják. És ezzel még nem ért végett a nevei felsorolása. De most inkább koncentráljunk arra, hogy a szudáni hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) valójában hogyan néz ki és hol nő. A mályvafélék családjába tartozik, egynyári gyógynövény, amely legfeljebb két méter magasra nő. Zöld leveleit vörös erek szövik át. De a hibiszkusz a virágainak köszönhetően érdekes, amelyek vörös színű kelyhei savanyú ízűek, ezeket élelmiszerként és gyógyszerként is használják. Már az ókori fáraók óta! Ekkor kapta a nevét az ibis-t. Ibist a szent madárról nevezték el, amely Thot istent testesíti meg. A hibiszkuszt, népiesen kínai rózsát főleg Indiában, Kínában és Afrikában termesztik, a trópusokon és a szubtrópusokon is megtalálhatók. Eddig több mint 200 hibiszkuszfajt azonosítottak, amelyek közül néhány Dél -Európában is előfordul (népszerű dísznövényként). 

Helyre állítja a vérnyomást, aktiválja a fogyást, védi a májat

A karkade gyógyító tulajdonságairól már Ebers papiruszaiból is olvashatunk, amelyek ősi orvosi feljegyzéseket rejtenek, amelyeket Luxorban, Egyiptomban találtak, és amelynek az eredetét a régészek i. E. 1150 körülinek gondolják. Több száz receptet tartalmaznak, de olyan varázslatokat is, amelyek megszabadítanak a betegségektől és a démonoktól. A jelenlegi kutatások következtetései kevésbé mágikusak, de sokkal megalapozottabbak. A karkade többek között flavonoidokat, quercetint, cyanint, oxálsavat, citromsavat, B -vitaminokat (thiamint, riboflavint, niacint), C -vitamint, karotint és zsírsavakat tartalmaz. Hála nekik, erős antioxidánsként és a sejtregenerálóként alkalmazzák. 

A karkade leggyakrabban említett hatásai közé tartozik a természetes védekezőképességre gyakorolt pozitív hatása, a szövetek gyógyulásának támogatása, a kollagén termelése, valamint a porcok és csontok erősítése. A karkade főzetének a fogyasztása pozitív hatással van a szisztolés és diasztolés vérnyomás optimalizálására, számos tanulmány rámutat arra, hogy a főzetével lehetséges a HDL-koleszterin (úgynevezett jó koleszterin, amely csökkenti az LDL-koleszterin lerakódásának kockázatát az artériákban) csökkentése. Ennek köszönhető, hogy elősegíti a szív és az érrendszer megfelelő működését. Ugyanakkor megállapították, hogy a szudáni hibiszkusz kelyheiből származó infúzió képes csökkenteni a vércukorszintet, és ezáltal megakadályozni a súlygyarapodást, továbbá segít lebontani a zsírsejteket is. A hibiszkusz ösztrogénszintre gyakorolt hatásásai is kiválóak: egyes nők a menstruáció kiváltására használják, ami mások számára jelentős kockázatot jelenthet.

A lenyűgöző tulajdonságok listájának a végén figyelmeztetnünk kell az fogyasztóit: Az érzékeny embereknél a karkade fogyasztása allergiás reakciót válthat ki. Az egyes gyógyszerekkel való kombinációját is alaposan meg kell fontolni, különösen magas vérnyomás vagy cukorbetegség esetén. A karkade fogyasztásának az elkerülését továbbá terhesség és szoptatás alatt is javasoljuk. Általában, ha a fenti figyelmeztetések nem vonatkoznak Önre, akkor ajánlott a napi 2-3 csésze fogyasztása.

Mentával, gyömbérrel, szegfűszeggel vagy rummal? Csakis Önön múlik. 

Ahogy az elején írjuk, a karkade kifejezetten savanyú ízű. Ezért általában cukorral és citromlével szolgálják fel, de gyógytea keverékek részeként is találkozhatunk vele. Ez utóbbi különösen Európára igaz. Afrikában, ahol a hibiszkusz otthon van, minden piacon megtalálható a karkade. Szenegál a nemzeti italnak választotta a főzetét, amelyet bissapnak nevezet el, mentával vagy gyömbérrel készítik. Ghánában sobolonak, Nigériában pedig zobonak hívják. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a szudániak (valamint az egyiptomiak) egyetlen esküvőt sem tudnak elképzelni nélküle. Ha a Karib -térségben aquas frescas elnevezésű itallal találkozik, tudnia kell, hogy ez egy friss hibiszkuszléből készült ital. Jamaicában cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és kevés fehér rummal fogyasztják. Az italt hűtve fogyasztják, a helyi karácsonyi hagyományok részeként. A panamai lakosok a karkadeból készítik el a saril elnevezésű italt – a virágokat apróra vágott gyömbérrel, cukorral, szegfűszeggel, fahéjjal és szerecsendióval főzik. Ha egy thaiföldi kereskedő egy műanyag zacskót kínál Önnek, amely piros folyadékot tartalmaz teli jéggel, akkor az minden bizonnyal erősen édesített karkade lesz, amelyet ebben az esetben grajeab-nak neveznek.

Sikerült Önt inspirálnunk? Feltétlenül próbálja ki a szudáni hibiszkusz vörös serlegeit. Csak öntsön le 1-2 teáskanálnyi teát forrásban lévő vízzel, és hagyja 10 percig állni. Ezután szűrje le és a hangulata szerint kísérletezen az ízesítésével.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozásra »