06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Főzzön magának tibeti teát

2016. 06. 19. 2 perc olvasás
„A friss, jól elkészített jakvaj, valójában yacic (tibetiül dzimo) nem különbözik nagyban a tehénétől” - állítja George úr.

A probléma a feldolgozása minőségében rejlik. A jakvaj készítésekor a tibetiek nem távolítják el jól a savómaradványokat, amelyek egy idő után romlani kezdenek. A jakvaj valódi jelentőséggel bír a tibetiek számára, mivel jól tárolható, és nagy energiatartalmú étel a legrosszabb időkben. A tibeti emberek számára igazi finomság, de az európaiak számára büdösnek, és undorítónak tűnhet. A tibetiek a teáihoz adják hozzá, hogy növeljék az ital kalóriaértékét, és a szájukban a jellegzetes szagát sóval törik meg. Ha lehetőségük lenne jó minőségű friss jak, vagy tehén vaj közül választaniuk a jakvajat választanák.

Mivel a jakvaj, és a tehénvaj hasonlóak, nem probléma tibeti teát főzni az otthonunkban sem, csak a jakvajat tehénvajra kell cserélniük.  

Tibeti tea elkészítése

Tibetský čajKét teáskanál jó minőségű nepáli fekete teát, vagy ahhoz hasonló teát, és két teáskanál vajat öntsünk le két deci forrásban lévő vízzel, és adjunk hozzá annyi sót, hogy az íze hasonlítson a leveskockára. (Mellesleg a húsleves kocka feljavítja a tea ízét.). A kapott keveréket többször nagy magasságból öntögessük át, hogy a tea, és a vaj finom emulzióvá váljanak. Nepálban, és Tibetben a teát egy speciális bot segítségével felhabosítják az arra alkalmas faedényben. Ezután átszűrik, és hangosan szürcsölik, kicsi kortyonként. A tea elfogyasztása közben a kezüket is felmelegítik a csészéjüket tartva, hiszen magasan a hegyekben nagyon hideg van. Az olvasztott vaj jól átzsírozza a nyálkahártyát, és az ajkakat, és kellemes érzetet hagy maga után. Az ajkak így jobban ellenállnak a száraz, magashegyi levegőnek. A tibetiek hosszan, és lassan élvezik ki a teát, és soha nem maradnak csak egy csésze mellett. Azért, hogy a teájuk ne hűljön ki gyorsan, a csészéjük tetejét fa fedéllel fedik le, tőlünk eltérően, mi pedig a teánkat az állandóan rohanó életünk végett, minél hamarabb ki szeretnénk hűteni, hogy minél hamarabb megihassuk. Már többször ittam tibeti teát a Himalájában, és néha otthon is megfőzöm, igazán érdemes kipróbálni.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»