

Chilli Chai - fekete tea
Nem tudjuk pontosan, hogy a Chilli Chai hány pontot érne el a csípősségi skálán. De azt biztosan megerősíthetjük, hogy ez az egyik legcsípősebb tea a kínálatunkban. Nem kell azonban aggódnia a könnyező szemek vagy a torokégés miatt. Ha szereti a csípős chilit, akkor ez a tea az Öné: erős, fűszeres és illatos. Ez a Masala Chai variáció a teste minden sejtjét felmelegíti.
Összetétel
Fekete tea 26%, Gyömbér, Szegfűszeg, Kardamom, Fekete bors, Cejloni fahéjdarabok, Ánizs, Chilli, VaníliaA tea infúziója és íze
A Chilli Chai fekete tea forró vízzel felöntve sötét borostyánszínű infúziót ad. Már az illatából is megállapítható, hogy kiváló minőségű, erős fekete tea az alapja. Különféle aromás fűszerek hozzáadásával olyan ízkompozíciót hoz létre, amely a fekete tea édességén és fanyarságán alapul. Ízében elsősorban a chili, a gyömbér és a bors pikáns jegyeit érezni, amelyeket édes fahéj, szegfűszeg és ánizs lágyít. A vaníliának köszönhetően az ízlelőbimbó gyengéd simogatásban részesül.
Ez a tea ízesíthető tejjel, mézzel vagy nádcukorral, ahogyan azt a hagyományos ayurvédikus receptek javasolják.
A tea eredete
A Chilli Chai a Masala Chai-ból ismert összetevőkre épül. Minőségi fekete tea és fűszerek keveréke, többek között gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, bors és szerecsendió. Egy kicsit kivettünk belőle, és egy kicsit hozzáadtunk, hogy egy kicsit fűszeresebb és igazán ütős teát hozzunk létre. Az Ayurveda különösen olyan italokkal dolgozik, amelyek képesek belsőleg felmelegíteni és tisztítani. A fűszerek bevált kombinációi egyrészt jellegzetes aromát kölcsönöznek, másrészt támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését.
A különleges fűszer, amit a Chilli Chai finomhangolásához használtunk... igen, chili. Beszéljünk róla.
Az úgynevezett chilipaprika a padlizsánfélék családjába tartozó Capsicum nemzetségbe tartozó egzotikus paprika termése. Természetes élőhelyük főként Dél- és Közép-Amerikában, Kínában, Japánban, Vietnamban vagy Afrikában található. Eredetileg azonban valószínűleg főként Mexikóban termesztették, a fennmaradt feljegyzések 6 000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A mexikóiak egyik első termesztett növénye volt.
Amikor Kolumbusz Kristóf partra szállt a Karib-tengeren, ő volt az első európai, aki találkozott a chilivel. Csípős ízük miatt „peppers“ -nek nevezte őket, mivel a jól ismert fekete borsra emlékeztették. A chilit portugál kereskedők hozták be Ázsiába a 15. század végén, és mivel az ázsiai konyha megköveteli a csípősséget, a chili gyorsan alapanyaggá vált.
A chilipaprika alapvető összetevője a kapszaicin, ez a felelős a "csípős hőért", amely nemcsak a szájban, hanem a fogyasztó torkában és gyomrában is kiárad. És ha a bőr érintkezik vele, a hatás hasonló. Ez egy alkaloid, amelyet a növények nyilvánvalóan arra használnak, hogy megcsípjék a növényevő állatokat. Először 1816-ban izolálták, és 1930-ban állították elő szintetikusan. Elsősorban a vérkeringést serkentő és az emésztést serkentő képessége miatt keltett ekkora érdeklődést. A chili szerelmesei számos más hatásra is hivatkoznak, sőt cseh tudósok szerint a chili képes enyhíteni a krónikus fájdalmakat. Nem csoda, hogy a kapszaicint kenőcsökben, orrspray-kben vagy fájdalomcsillapító tapaszokban használják.
Ami a csípősséget illeti, azt a Scoville-skála határozza meg. A mértékegység SHU (Scoville Heat Units). Egy édes paprika 0 SHU-t tartalmaz, az egyik legcsípősebb habanero 300 000 SHU értékkel bír. És még egy utolsó érdekes tény: ha találkozol cayenne-borssal, tudd, hogy semmi köze a borshoz. Ez egy szárított chilipaprikából készült por. A neve egy kis fordítási hiba.
Tea csomagolásának bemutatása
Egy erős alumínium tok, cipzárral, amely lehetővé teszi az ismétlődő zárást nyitáskor. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva, ezáltal ellenáll a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak. E három dologra a tea nagyon hajlamos, és nagy hatással van az ital minőségére.
Tea elkészítése
|
|
|
Használati útmutató
A Chili Chai-t 100 ̊C-os vízzel öntse le 1 teáskanál per 1,5-2 dl arányban.
Teáskannában történő teakészítéshez adjon hozzá 1 teáskanállal többet.
Az áztatási idő 3-4 perc (fedett csészében), majd szűrje le.

























Tanácsra van szüksége?

energia érték: | 3 kJ / 1 kcal |
Zsírok: | 0,5 g |
ebből telített zsírok: | 0,1 g |
Szénhidrátok: | 0,5 g |
ebből cukrok: | 0,1 g |
Fehérjék: | 0,5 g |
Só: | 0,01 g |
A termékhez tartozó legnépszerűbb tartozékok
Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

MASALA CHAI - fekete tea

ECUADORI - liofilizált instant kávé
