06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

 • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
 • Elégedett ügyfelek
 • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 1. Hogyan ismerjüfel a minőségi teát?

2018. 04. 10. 6 percet olvasás
Amikor a minőségre törekszünk, meg kell ismernünk a piacot. Azok, akik aktívan érdeklődnek a körülöttük levő események iránt, nem engedik meg, hogy a hirdetőtáblákon lévő reklámszlogenek, és az azokon szereplő kellető külsejű termékek befolyásolják a döntésüket. A teák közt is sok különbség van. A teát általában nem könnyű osztályozni és összehasonlítani egyértelmű minőségi osztályok szerint.

Mindegyikük másban-másban egyedülálló. Viszont azt, hogy jó minőségű-e a tea azt meg tudja különböztetni. Csak figyeljen a tea fajtájára, az értékesítési módjára, megjelenésére, és a csomagolására.

Teazacskó, vagy szálas tea? Ahogy Önnek tetszik

Az első dolog, ami megmutatja a tea minőségét, az a csomagolása, amelyben a teát árulják. Teazacskóban, vagy szabadon szálas teaként… ez az, amiről most itt beszélünk. A teazacskók egyik fő előnye, hogy az ital elkészítéséhez nincs szüksége kanálra, vagy szűrőre. Ezzel véget is ért a felsorolás. Természetesen nem tagadjuk, hogy a filteres teák is lehetnek jó minőségűek. De ez csak kivételes esetben fordul elő. Legtöbbször azonban a teazacskók sajnos csak teaport tartalmaznak, a teákat mesterséges aromákkal ízesítik, műfestékkel színezik, gyakran túlszárítják, és akár több évesek is lehetnek. Ha olyan kiváló minőségű teákat szeretne fogyasztani, amelyek örömöt hoznak az életébe, a szomjúság elfojtása mellett, akkor összpontosítson a szálas teákra. A szálas teák között is talál különbséget. Minőségi osztályozásukban, árukban, tárolásukban…

Teák drogériákból? Inkább ne!

A szálas tea tárolása jelentős hatással van a minőségére. A boltok nagy része üvegedényekben tárolja. A tealeveleknek a fénnyel való érintkezés egyáltalán nem tesz jót. Korán elveszítik a színüket, és az aromájukat, valamint hamar megöregednek. A teát száraz helyen kell tárolni, idegen szagok felszívásának a lehetősége nélkül, a levegő bejutása nélkül, a nap és a napfény érintése nélkül. Tehát ne vásároljon teát a túl illatos drogériákból, és cukrászdákból se. A tea minőségét szintén erőteljesen befolyásolja a tea életkora. A fentiek alkalmazásával sok hónapig megtarthatja tulajdonságait (típustól függően). Továbbá attól is függ, hogy mennyi ideje tárolja a teát az árusítója. Természetesen az ültetvényekből származó kisebb mennyiségű rendszeres behozatal drágább lesz. Másrészt biztosan inkább a friss, és illatos teát részesíti előnyben, mint az érett, poros, kellemetlen illatú teát.

Megfelelő csomagolás? Természetesen ez is fontos szerepet játszik.

A csomagolásnak olyannak kell lennie, hogy megvédje a teát a környező levegőtől, idegen szagoktól, és a fénytől. A legjobb minőségű teákat hermetikusan lezárt zacskókban szállítják, amelyek megakadályozzák a fény bejutását. A tásak kinyitásakor bizonyosodjon meg arról, hogy a tea friss benyomást kelt, természetes aromája, és friss megjelenése van. Ha nem illatos a tea, akkor biztosan régi. A legrosszabb esetben idegen szagokra lesz figyelmes, vagy a tea dohos szagú. A teának kellemes illatúnak kell lennie, és nem pedig irritálónak. Vigyázat! A teának már a leöntése előtt illatoznia kell! Például a zöld teának könnyű, friss, és nyugtató aromával kell rendelkeznie. A fekete tea aromája édes, virág tónusú. Mindig alaposan vizsgálja meg, hogy mely illat jellemzi a teát, és hogy a leírás megfelel-e a valóságnak.

Minél apróbb, annál jobb? Dehogyis…

A tealeveleknek egésznek, és épeknek kell lenniük. A tea keserű íze többnyire törött levelekből származik, és a géppel betakarított teák jele is. Ne feledje azonban, hogy egyes teákat, különösen a fekete teákat, szándékosan törik el. Ennek oka az erősebb oldat elérése. Néhány oolong-ot, valamint a sajtolt teákat is így utókezelik. A tealeveleknek első látásra frissnek kell látszaniuk, friss és telt színűeknek kell lenniük. Ha az ujjaink közt szétdörzsöljük a tealeveleket, integránsnak kell lenniük, és nem szabad szétesniük. A legjobb minőségű teákat kézzel osztályozzák, eltávolítják a törött leveleket, szárakat, és gallyakat, amelyek nem adnak különösebb ízt a teának. Ez alól az egyetlen kivétel a japán Kukicha tea. Mindenesetre a szálas tea ne hasonlítson a porra. Az úgynevezett „Tea dust“-ot általánosan forgalmazzák, de elsősorban olcsó csomagolt teákhoz használják fel.

A külső (nem) számít? De igen

A levelek alakja függ a tea típusától. A tealeveleknek tisztáknak, és rendezetteknek kell lenniük, esetleg egyenletesen sodrottak is lehetnek. A leveleknek, és a hajtásoknak mindig egészben kell maradniuk. Az ilyen formájú tea azt mutatja, hogy fiatal leveleket használtak fel a gyártásánál, a tea teljes, és kiegyensúlyozott ízű lesz. A legjobb minőségű teák ebben az értelemben az egylevelű hajtásokkal, majd a kettő, a három, stb. rendelkező teák. A hiányos levelek, és a hajtások a rossz minőség jelei.

Gyümölcs bizonyítvánnyal? Ez csak természetes

A gyümölcsteákhoz, és a teakeverékekhez használt gyümölcsöket, és gyógynövényeket különböző minőségben, és áron vásárolják fel. Senki se enne rothadt, éretlen, vagy furcsán módosított gyümölcsöket. Nincs ok arra, miért kéne efféle gyümölcsökkel teli teát megvásárolnia. A minőségi szálas teák minőségi tanúsítvánnyal rendelkező gyümölcsöket tartalmaznak, amelyek vegyi termékek, és tartósítószerek nélkül vannak szárítva. A friss megjelenésű darabokat fagyasztva szárítják. Az eljárásnak köszönhetően megtartják a frissességüket, és a vitaminok akár 90% -át. Amikor a teáját elkészíti, a benne lévő gyümölcs úgy néznek ki, mintha épp most takarították volna be. Ne habozzon, és vesse bele magát a kanalával! Ugyanez vonatkozik a gyógynövényekre. Nem tartalmazhatnak kémiai vegyszerek, műtrágyák maradványait, vagy nehézfémeket. Ügyeljen a teák összetételére is. Néhányat csak szárított almahéjból, és hibiszkuszból állítanak össze. A legfinomabb gyümölcsteákban egész darab valódi, és lédús gyümölcsök találhatók.

Kémia anyagoktól mentesek? Természetesen

Ha úgy érzi, hogy ami jó, az nem egészséges, akkor téved a minőségi teákkal kapcsolatban. A valóban tapasztalt beszállítók által gyártott szálas teák nagyszerű ízűek, és nem terhelik azokat semmilyen egészségre veszélyes anyagokkal. Még akkor se, ha bizonyos esetekben ízesítik őket. Fontos, hogy milyen aromát alkalmaznak. Nagymértékben befolyásolhatja a keverék minőségét, és az aromák egyensúlyát. Bátran kérdezzen rá, mivel volt a teája ízesítve! Szintetikus aroma - kémiailag állítják elő kémiai anyagokból. Természetesen identikus aroma - kémiai úton állítják elő, természetes forrásokból. Természetes aroma - teljesen természetes aromából állítják elő.

Addig iható a tea, amíg elszínezi a vizet?

Elmúltak már azok az idők, amikor addig használták a teás filtert, amíg legalább egy kicsit elszínezte a vizet. De az igaz, hogy a minőségi teákat 2-5 alkalommal újra leönthetik. A tea színének minden alkalommal élénknek, és tisztának kell lennie (a gyógy, és gyümölcsteák kivételével). A megfelelően elkészített, jó minőségű, szálas tea tiszta, gyönyörű, és természetesen illatos, friss, lágy, nem dohos illatú, és ízű. Ha a teája jó minőségű, az összes infúziója ennek megfelelő lesz. Ha a leöntözés után a tea fokozatosan elveszíti az illatát, akkor az, problémás minőségű teára utal. A jó teának nincs természetellenes utóíze. A zöld tea íze friss, nem dohos, nem túl éles. A fekete tea teljes, és friss ízű, erősebb, mint a zöld tea. Jó összehasonlítani a tea ízét a jellemzőivel. Az egyes teák nagyon eltérhetnek egymástól. Például a Pu Erh íze nagyon specifikus.

A kivétel megerősíti a szabályt? Hogyan másképp!

Jó összehasonlítani a levelek megjelenését, az infúziójuk színét, a tea ízét, és illatát a csomagoláson vagy az e-shopokban megadott információkkal. De itt is vannak kivételek. A megvilágosodott tearajongó könnyen megkülönbözteti a kiváló minőségű teákat az átlag, és az átlag alatti teáktól. Tanuljon, kérdezzen. És mindenekelőtt válassza ki a legjobb beszállítót. A teák részletes leírásáról, segítőkészségéről, és arról ismerheti fel, hogy milyen odaadással fog választ találni a feltett kérdéseire.

Mire szolgálnak a rövidítések? Arra, hogy a teák közt rend legyen.

A fekete indiai, nepáli, és a ceyloni teákat gyakran sokértelmű, vagy titokzatos betűkkel jelölik, amelyek célja a minőségi osztályozásuk.

A tea minősége alapján való alapbeosztása:

 • P - Pekoe (tealevelek)

 • B - Broken (töredék tea)

 • F – Fanning (zúzott tea)

 • D – Dust (tea por)

A minőségi Peoke indiai teáknál található rövidítések magyarázatai:

 • SFTG / S / FOP (különleges, és ritka tea)

 • FTGFOP (kivételes tea)

 • TGFOP (nagyon jó minőségű tea)

 • FOP (kiváló tea, amely kiváló ízű és aromájú)

 • OP (nagyon jó tea)

 • P (átlagos tea)

 • PS (átlag alatti tea)

A teljes levelű teák jelölése:

 • SFTG/S/FOP (Special Fine Tippy Golden / Silver/ Flowery Orange Pekoe)

 • FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)

 • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)

 • GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe)

 • FOP (Flowery Orange Pekoe)

 • OP (Orange Pekoe)

 • PEK vagy P (Pekoe)

 • PS (Pekoe Souchong)

 • S (Souchong)

A töredék teák esetében a következő rövidítéseket különböztetjük meg:

 • SFTGFBOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

 • FTGFBOP (Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

 • TGFBOP (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

 • GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

 • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe)

 • BOP (Broken Orange Pekoe)

 • BP (Broken Pekoe)

 • BPS (Broken Pekoe Souchong)

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»