06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Tea magazin, avagy illatos utazások… Kínába

2016. 07. 13. 4 perc olvasás
Kína vitathatatlanul egy tea-nagyhatalom. Ez az oka annak, hogy épp itt kell kezdenünk a világteákhoz vezető utunkat. A legendák, a nemes uralkodók, és az egyedi teák földjén.

Történelem teli véletlenekkel

A tealevelek ízét és hatásait Chen-Nung császár, Kr. E. 2737-ben fedezte fel. Amikor vizet forralt, a teafa levelei belehullottak a vízbe, megkóstolta, és megszületett a jelenség. Vagy az egész másképp történt? A második történet egy embert ír le, aki addig meditált, míg elaludt. Amikor felébredt, nagyon dühös volt a gyengeségére, és levágta mindkét szemhéját, hogy megakadályozzák az ismételődő hibáját. Azon a helyen, ahova eldobta a szemhéjait, a fáradtságot elűző cserje nőtt ki. De valószínűleg a felfedezése egészen másképp történt, a tea hatásait véletlenül fedezték fel, amikor körülbelül 5000 évvel ezelőtt a mai kínai ősök ősi élelmet kerestek a Long River-medencében. A zöld fényes levelek enyhítették a fájdalmat, a fáradtságot, és az éhség érzetét, így gyorsan népszerűvé váltak.

Tea amerre csak ellát

Aránylag nagyon gyorsan, a teafogyasztása számos olyan betegség kezelésének az egyik módja lett, amelyek egyszerre kizárólag arisztokratikus körökbe tartoztak, amíg a teát végül a mindennapi élet részévé nem nyilvánították. A Camellia teacserje leveleit a hét kínai igény egyikének tekintik, tűzifával, rizzsel, olajjal, sóval, szójaszósszal, és az ecettel együtt. A "tea" szó természetesen kínai eredetű, az ókorban "tu" (tchu), néha "jia" (jia), később "cha" (cha) néven is nevezték. A teakultúra szorosan kapcsolódik Kína történetéhez. A kiváló minőségű kínai teákat még mindig elsősorban kézzel szedik, és a feldolgozásukra különös figyelmet fordítanak.

A több ezer éves tapasztalatuk a teafák termesztésében, és számos teafajta előállításában felülmúlhatatlan. A világ zöld teatermelésének több mint háromnegyede Kínából származik. A teának megvan a maga szimbolikája, kifinomult szertartásokkal, edényekkel, etikettel rendelkezik... Az országban számos kutatóintézet található, amelyek a tea jövedelmezőségét, termesztését, és hatásait vizsgálják.

Kérem, válasszon

Nagyon nehéz meghatározni, hány teafajtát gyártanak Kínában. Egyes források 700–1000 fajt említenek, mások szerint biztos, hogy már 1900-ban néhány kínai kereskedőnek 8000 fajta tea volt a raktárán. Ma alapvetően hét kategóriába oszthatjuk őket. Bár az átmenetek köztük szinte észrevétlenek.

Fekete tea

Čínský černý čaj

Kínában "vörös tea" név alatt is megtalálhatja, amelyet az infúziója színéről kapott. Noha nagyon jó paramétereket ér el, nem túl népszerű a helyiek körében. Ezt a fajta teát viszonylag rövid ideje gyártják Kínában, ám a minősége szempontjából a legmagasabb kategóriába tartozik. Ahhoz, hogy fekete színű legyen a tea, a teát erjeszteni kell - amikor a tealevelek kiszáradnak, azokat felcsavarják, így szabadítják fel a tealevelek levet, és megkezdődik az erjedésük. A folyamat csak szárításuk után ér véget.

Azt állíthatjuk, hogy szinte minden kínai tartomány, ahol zöldteát állítanak elő, minőségi fekete teát is szállítanak a piacra. A legkiemelkedőbbek Yunnan, Anhui, Fujian, és Jiangsu. Érdemes megemlíteni a finoman édes kínai Yunnan FOP-ot, a finoman gyümölcsös, és füstös Kína Keemun Cong-et, a keserű, és vanília illatú Bi Luo Chun-t, vagy az egyedi, kissé fűszeres Golden Dragon-t.

Részben erjesztett (Oolongok)

Čina Oolong

Kínában az Oolongokhoz különböző színeket csatolnak – kékeszöld teáknak is nevezik (bár igazából nem is ilyen színű). Az erjedés százaléka (8–85%) nagy szerepet játszik ízükben és aromájukban. A leveleket a napfényben rövid ideig hagyják elhervadni, ezután enyhén összezúzzák és átrázogatják, aztán egy-két órát hagyják pihenni, és újra átrázogatják. A folyamatot 2-4 alkalommal megismétlik. Amikor elérik a kívánt erjedési fokot, a leveleket hirtelen felmelegítik, majd gyorsan lehűtik, hengerelik, és szárítják. Az oolongok inkább Tajvanra jellemzőek, de a kínai kínálatból sem hiányzik az úgynevezett degusztálós, azaz finom, csemege teák.

Kiválóan alkalmasak a Gong Fu Cha tea rituáléhoz. Híres például a legendás Da Hong Pao (nagy skarlátvörös köntös), Xain Hong Pao (Kis skarlátvörös köntös), vagy a Bai Ji Kuan (fehér kakastaréj). Mindegyikük Fujian tartományból származik, nagyon enyhe, kissé élénkítő teák. A tartomány az Oolong szerves változatát is előállítja, például a friss maláta-dió ízű Fehér Downy-t.

Zöld teák

Čínský zelený čaj

A Kínából származó zöld teáról szóló feljegyzések ezer sorban se férnének el. Röviden, vannak abszolút ritkaságnak, rendkívüli minőségű, és átlagosnak számító zöld teák. Eredeti ízük van, amelyhez az európaiaknak hozzá kell szokniuk, de ha egyszer megszeretik az ízét, nem fognak más teát fogyasztani. A tealeveleket a betakarításuk után hagyják elhervadni, majd felmelegítik, vagy megpörkölik őket, ezután formázzák, majd kiszárítják őket.

A kínai zöld teát füstös aroma jellemzi, ha úgynevezett japán módszerrel (gőzöléssel) állítják elő, ez az aroma hiányzik a teából. A zöld tea már első pillantásra is gyönyörű. A színük a sötét tónusoktól a fű zöldig terjed, a tealevelek lehetnek laposak, tűszerűek, vagy szemcsések, lehetnek spirál alakúak, vagy ritkább esetben szemöldök ívűek is. A zöld teák közt a népszerűbbek közé tartoznak a virágosan elragadó Bi Hong Lou, a decensen fanyar Gunpowder, az elmét megnyitó Chun Mee, a Lung Ching és sok más finomság.

Fehér teák

Čínský bílý čaj

Korábban csak a császári udvarban lehetett fehér teát inni. Ma könnyű és harmonikus teák mindenki számára elérhetők. Viszont a fehér teák ára magasabb. Évente csak néhány napig takarítják be a fehér teának szánt tealeveleket, és csak a legfiatalabb tealeveleket, és a még nem kinyílt rügyeket tartalmazzák. A nagyon finom minőségű termékek elsősorban Fujian tartományból származnak. A fehér teák közül a klasszikus a teljes levelű Bai Mu Tan, mely frissítő édességgel rendelkezik.

Továbbá kiemelkedő, a friss ízű a Guangxi Fehér toll nevezetű fehér tea.

Sárga teák

Čínský žlutý čaj

Hasonlóan készülnek, mint a zöld teák, de lassabban szárítják őket, viszonylag alacsony hőmérsékleten. Ritkán jelennek meg a piacon, de ha igen akkor például Jun Shan Yin Zhen (rügyekből származó sárga tea), Huo Shan Huang Cha (egyedi sárga tea) vagy Bei Gang Mao Jian (a sárga tea általános fajtája) néven. A sárga tea termelői között szerepel Zhejiang, Anhui, vagy Hubei tartományok.

Utólag erjesztett (Pu Erhek)

Čínský PuErh

Pu Erheknek egyedi földes ízűk, és mohás illatuk van. Eredetileg a Pu Erheknek kizárólag sajtolt teákat nevezték, amelyek a Yunnan tartomány Pu Erh városából származtak. Más teákkal ellentétben ez a fajta tea az évek múlásával érik meg. Kifizetendő a minőségbe invesztálni, és kutatni a természetesen öreg teák után, amelyek érlelési folyamatát nem gyorsították fel. A Pu Erh zöld teából készül, amely forró gőznek van kitéve, amelyet öntőformába sajtolnak, vagy nagy halmokba szórják őket. A Pu Erh legalább 50 napig, néha akár 4 hónapon keresztül is erjed.

A Pu Erhu tipikus képviselője a préselt 15 éves Mini Tou Cha, vagy a szálas 1st Grade.

Különlegességek - ízesített és művészi teák

Čínský kvetoucí čaj

Végül említsük meg azt a finomságot, amellyel Kína gazdagítja a teavilágot. A tealevelek illatosítása (főleg jázmin, rózsa, vagy orchidea) egy régi kínai specialitás. A tea varrása, vagy csavarása szó szerint kicsi műalkotásokat hoz létre. A legismertebbek az úgynevezett virágteák.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»