Grúziai fekete tea Kolkhida
Vonzó ital egész napos kortyolgatásra - így jellemezhetjük a hagyományos grúz teát, a Kolkhidát. Az Európa és Ázsia határán fekvő különleges helyről származó különleges tealevelek elvarázsolják Önt finom, mégis tartós ízükkel, malátás, fűszeres és citromos aromáikkal. A gazdák a teanövényeket a gyönyörűen virágzó paulownia fák, az úgynevezett császárfák alá ültetik, amelyek ideális mikroklímát teremtenek, és biztosítják a kívánt árnyékot.
Összetétel
Fekete tea Kolkhida 100%Infúzió és tea íz
A Kolkhida grúz fekete tea tiszta, sűrű ízével tűnik ki. Édes, enyhén fűszeres és citromillatú. Utóíze az igazán hosszantartó ízek közé tartozik, így nagyon könnyen megjegyezhető. A háttérben egy enyhe kámfor-illat is érezhető, amely az összes általa kínált ízben jelen van. Finoman mentolos hatást kölcsönöz az italnak. Borostyánsárga színű, szép fényes, fűszeres, malátás illattal.
A tea eredete
Hegyek, bor, tea és vendégszerető emberek. Így jellemzik a lelkes turisták Grúziát (grúzul Sakartvelo). A Fekete-tenger partján fekvő ország egykor a világ negyedik legnagyobb teatermesztője volt. A grúz tea a volt Szovjetunióban minden háztartásban elérhető volt.
Amikor a Szovjetunió átvette a hatalmat, Grúziában összeomlott a teaipar (és nem csak az). Ma a gazdák megpróbálják újraéleszteni. Organikusan termesztik a kínai teafákat (Camellia sinensis), a kisebb ültetvényeket és a kézi termesztést részesítik előnyben. A minőséget fontosabbnak tartják a mennyiségnél.
A grúziai Guria régió, ahonnan ez a tea származik, az ország nyugati részén fekszik. Neve állítólag azt jelenti, hogy "a nyughatatlanok földje", és a nyolcadik és kilencedik század drámai eseményeire utal. Lehetséges azonban az is, hogy a "guri" szóból származik, amely a helyi nyelvjárásban a szívet jelenti. Akárhogy is, Guria egy olyan terület, amelynek nagyon hosszú történelme van. Ma a nabeglavi ásványvízről és a mágneses homokról híres, és a turizmus és a mezőgazdaság - különösen a teatermesztés – dominál.
Jó tudni, hogy a grúz teára mind a kínai, mind az orosz érdekek hatással voltak. Ráadásul a gyártása angol technológián alapult. A grúz teát eredetileg "az orosz császárok teájának" nevezték. 2000 után a gazdák újra elkezdték a teatermesztést és -termelést. Néhányan a kínai Fujianba utaztak, hogy ismereteket és tapasztalatokat gyűjtsenek, 2018-ban pedig 25 gazda jelentkezett a grúziai teaipar fejlesztésének támogatása című szakterületre.
A grúz Kolkhida fekete tea a hidegnek ellenálló Camellia sinensis Kolkhida teanövény leveleiből készül, amely az egyik olyan elit fajta, amely nagy potenciállal rendelkezik a további nemesítésre. A Kolkhida tea a Kolkhisz-síkság nevét viseli, ahonnan ezek a teanövények származnak. A 330-500 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő településen történelmileg citrusféléket és teafákat termesztettek. A Kolkhid nedves alföldjei és az alacsony hőmérséklet lehetővé teszi a teanövények egyenletes és lassú növekedését. A széltől a Paulownia tomentosa fák, az úgynevezett kínai császári fák védik.
Hatásai - teák
Tea csomagolásának bemutatása
A teák kiváló minőségű alumínium tasakba vannak csomagolva, felnyitás utáni visszazárható. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva a csomagolásban, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és az idegen szagoknak. E három dologra a tea rendkívül érzékeny, és nagy hatással van az ital végső minőségére.
Tea elkészítése
95 °C | 5 perc | 1 teáskanál 1,5-2 dl vízhez |
Használati útmutató
1. Öntse le a fekete teát 95 °C vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
2. Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
3. Áztatási idő 5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.