Az igazi férfi számára - ajándékdoboz 170g
Az assami fekete tea élénkít, a fűszerek felpezsdítik a vért. Az igazi férfi számára gondosan kevert keverékének erős íze és gazdag aromája energiát ad, amikor csak szüksége van rá. Hiszen a hagyományos indiai recepteken alapuló italok világszerte sikert aratnak. Csak kóstolja meg!
Összetétel
Fekete tea 26%, Gyömbér, Szegfűszeg, Kardamom, Fekete bors, Cejloni fahéjdarabok, Ánizs, Chilli, VaníliaA tea infúziója és íze
A Chilli Chai fekete tea forró vízzel felöntve sötét borostyánszínű infúziót ad. Már az illatából is megállapítható, hogy kiváló minőségű, erős fekete tea az alapja. Különféle aromás fűszerek hozzáadásával olyan ízkompozíciót hoz létre, amely a fekete tea édességén és fanyarságán alapul. Ízében elsősorban a chili, a gyömbér és a bors pikáns jegyeit érezni, amelyeket édes fahéj, szegfűszeg és ánizs lágyít. A vaníliának köszönhetően az ízlelőbimbó gyengéd simogatásban részesül.
Ez a tea ízesíthető tejjel, mézzel vagy nádcukorral, ahogyan azt a hagyományos ayurvédikus receptek javasolják.
A tea eredete
A Chilli Chai a Masala Chai-ból ismert összetevőkre épül. Minőségi fekete tea és fűszerek keveréke, többek között gyömbér, fahéj, kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, bors és szerecsendió. Egy kicsit kivettünk belőle, és egy kicsit hozzáadtunk, hogy egy kicsit fűszeresebb és igazán ütős teát hozzunk létre. Az Ayurveda különösen olyan italokkal dolgozik, amelyek képesek belsőleg felmelegíteni és tisztítani. A fűszerek bevált kombinációi egyrészt jellegzetes aromát kölcsönöznek, másrészt támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését.
A különleges fűszer, amit a Chilli Chai finomhangolásához használtunk... igen, chili. Beszéljünk róla.
Az úgynevezett chilipaprika a padlizsánfélék családjába tartozó Capsicum nemzetségbe tartozó egzotikus paprika termése. Természetes élőhelyük főként Dél- és Közép-Amerikában, Kínában, Japánban, Vietnamban vagy Afrikában található. Eredetileg azonban valószínűleg főként Mexikóban termesztették, a fennmaradt feljegyzések 6 000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A mexikóiak egyik első termesztett növénye volt.
Amikor Kolumbusz Kristóf partra szállt a Karib-tengeren, ő volt az első európai, aki találkozott a chilivel. Csípős ízük miatt „peppers“ -nek nevezte őket, mivel a jól ismert fekete borsra emlékeztették. A chilit portugál kereskedők hozták be Ázsiába a 15. század végén, és mivel az ázsiai konyha megköveteli a csípősséget, a chili gyorsan alapanyaggá vált.
A chilipaprika alapvető összetevője a kapszaicin, ez a felelős a "csípős hőért", amely nemcsak a szájban, hanem a fogyasztó torkában és gyomrában is kiárad. És ha a bőr érintkezik vele, a hatás hasonló. Ez egy alkaloid, amelyet a növények nyilvánvalóan arra használnak, hogy megcsípjék a növényevő állatokat. Először 1816-ban izolálták, és 1930-ban állították elő szintetikusan. Elsősorban a vérkeringést serkentő és az emésztést serkentő képessége miatt keltett ekkora érdeklődést. A chili szerelmesei számos más hatásra is hivatkoznak, sőt cseh tudósok szerint a chili képes enyhíteni a krónikus fájdalmakat. Nem csoda, hogy a kapszaicint kenőcsökben, orrspray-kben vagy fájdalomcsillapító tapaszokban használják.
Ami a csípősséget illeti, azt a Scoville-skála határozza meg. A mértékegység SHU (Scoville Heat Units). Egy édes paprika 0 SHU-t tartalmaz, az egyik legcsípősebb habanero 300 000 SHU értékkel bír. És még egy utolsó érdekes tény: ha találkozol cayenne-borssal, tudd, hogy semmi köze a borshoz. Ez egy szárított chilipaprikából készült por. A neve egy kis fordítási hiba.
Tanácsra van szüksége?
energia érték: | 3 kJ / 1 kcal |
Zsírok: | 0,5 g |
ebből telített zsírok: | 0,1 g |
Szénhidrátok: | 0,5 g |
ebből cukrok: | 0,1 g |
Fehérjék: | 0,5 g |
Só: | 0,01 g |