06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manutea.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 5. A teánk már otthon van, és most hogyan tovább?!

2018. 04. 10. 5 percet olvasás
A teát helyesen elkészíteni nem tart hosszú ideig, és nem is bonyolult folyamat. A szálas tea elkészítésére néhány aranyszabály, és néhány javaslat vonatkozik. A többi a képzeletétől, a hangulatától, és azon függ, hogy épp milyen ízre vágyik. Miután megértette az alapokat, ne féljen kísérletezni.

Hívja meg a barátait, hogy együtt kóstolják meg az új fajtákat, hogy leteszteljék a második, és harmadik öntetét a teájának, és hogy beszéljenek a tea színéről, és az aromájáról. Ettől kap a teázás egy csodálatos átfedést.

A tea minősége legyen az elsőrendű

A szálas teáknak hosszú hagyományuk van, és a népszerűségük folyamatosan növekszik. Sokféle módon elkészíthetők. A Kínából, és Indiából származó teamesterek állítólag mintegy 400 módját ismerik. Mielőtt felforralnák a vizet a teájukhoz, érdemes eldönteniük milyen teát szeretnének fogyasztani. Fel szeretne melegedni? Relaxációhoz? Vagy csak úgy az íze végett? Azért, hogy megszűntesse a fáradtságot? Vagy talán a gyógyító hatása végett? A teáját ezek szerint a kritériumok szerint válassza ki, továbbá vegye figyelembe a lúgozása idejét, és hogy hány öntet tud készíteni egy adagnyi teából. Végül a teáját mézzel, nádcukorral, citrommal, tejjel, és fűszerekkel is ízesítheti. És soha ne felejtse el, hogy csak a kiváló minőségű tea biztosítja a maximális hatást.

Az alapja a jó víz

Ízletes teát csak minőségi vízből lehet elkészíteni.  Elsősorban forrásvízre, vagy kútvízre gondolunk. Ha nincs más választása, használjon csapvizet, de azt előbb hagyja egy ideig állni. A vizet általában nem forraljuk, csak felforraljuk. Ha azonban nagyon klórozott a felhasznált vizünk, javasoljuk, hogy röviden forraljuk nyitott edényben, a klór elpárologtatása érdekében. A tea készítéséhez soha ne használjon forró csapvizet, vagy más fűtött vízforrást. A hosszan tartó hevítése miatt a víz megromlik.

Azok, akik sietősek értékelni fogják a rozsdamentes acél szűrőket, és a papírszűrőket

A szálas tea elkészítésének legegyszerűbb, és leggyorsabb módja a papírszűrő, vagy a rozsdamentes acél szűrő használata. Az eljárás meglehetősen egyszerű, és nagyon kényelmes. Válassza ki a megfelelő méretet, és már el is kezdheti elkészíteni a teáját. A papír teaszűrő finom anyagból készül, mentes a nemkívánatos ízektől, és szagoktól. Ha acél szűrőt vásárol, javasoljuk, hogy rozsdamentes acélból készült szűrőt vásároljon. Nagyon finom textúrájú, így a tea gyönyörűen tiszta lesz, plusz mosogatógépben mosható. A teaszűrő méretét a csésze, vagy teáskanna alapján válassza ki, amelyben a teáját elszeretné készíteni. Kisebb csészéhez javasoljuk a XXS – S méretű szűrőt, a nagyobb csészéhez pedig az M. méretűt. Viszont ha teáskannában szeretné elkészíteni a teáját, akkor L-XL méretű szűrőt használjon. Hasonlóképpen járjon el a rozsdamentes acél szűrőknél, mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a szűrője belefér-e a pohárba (csészéjébe, vízforralóba, teáskannájába). Ezeknek az egyszerű tulajdonságoknak köszönhetően finom teát készíthet bárhol, akár a munkahelyén, otthonában, vagy akár a kirándulásán is.

A tea elkészítése rozsdamentes acél szűrő, és a papírszűrő segítségével:

  1. Helyezzen szükséges mennyiségű szálas teát a szűrőjébe.
  2. Helyezze el a papírszűrőt (acél szűrőt) a teával a csészéjébe, vagy a teáskannájába.
  3. Forraljon fel a vizet a teájához, és azt öntse rá a papírszűrőjére (acél szűrőjére).
  4. A teáskannáját, vagy a csészéjét fedje le fedéllel.
  5. Hagyja néhány percig lúgozni a teát (a tea típusától függően).
  6. Ezután a papírszűrőjét (acél szűrőjét) emelje ki. A papírszűrőt eldobhatja, vagy alkalmazhatja a második, és a harmadik infúzióra. Az acélszűrőjét csak tiszta vízzel öblítse le, és hagyja lecsepegni. Élettartama korlátlan.

A teáskanna megsokszorozza az élményeket

Az, aki igazán kiszeretnék élvezni a teázást, az nem foszthatja meg magát attól a vizuális élménytől, amelyet a tealevelek nyújtanak, miután azokat leönti forró vízzel. Erre az alkalomra tanácsos külön teáskannát használni, amelyet kifejezetten a tea elkészítéséhez terveztek. Jobb, ha rögtön kettő is van belőle méghozzá fedővel – mivel az elsőben a teát leönthetjük, és lúgoztathatjuk, a másodikba pedig átszűrjük a teát, és abból szolgáljuk fel a vendégeinknek.

A tea elkészítése teáskannában:

  1. A teáskannát elsősorban fel kell melegíteni úgy, hogy a teáskannát többször átöblítjük forralt (nem a csapból) vízzel.
  2. Tegyen a megfelelő mennyiségű szálas teát a felmelegített teáskannájába.
  3. A tealeveleket öntse le forró, vagy meleg vízzel (a tea típusától függően).
  4. A minőségi tea tealevelei szétnyílnak és a teáskanna aljára esnek.
  5. Az így kapott infúziót szűrő segítsége nélkül is könnyen átöntheti a második teáskannájába.

Fontos! A teáját ne főzze forró vízben, csak forralja le. A szálas teákat csak kis ideig áztassa, hogy ne mosódjanak ki a keserű tanninok, amelyek elrontják a tea finom, lágy ízét.

Konkrét útmutatók, konkrét teák elkészítéséhez

A tea típusától függően válassza ki a tealevelek áztatásának a hosszát, és az infúziók számát.

  • Fekete és zöld tea: Adagoljon egy teáskanál teát (ami megfelel a kávéskanalunknak) minden 1,5 dl vízhez. Ha teáskannában készíti el a teáját, az adagot emelje meg egy teáskanállal. A teáját öntse le forró vízzel. Kizárólag a zöld tea vízének legyen alacsonyabb a hőmérséklete (70–80 ° C a kínai zöld tea, 60–70 ° C a japán zöld tea esetében).

Mennyi ideig ajánlott a teát áztatni?

Próbálja ki a hagyományos eljárásokat

FEKETE TEA

  1. Forralja fel a vizet.
  2. Melegítse fel a teáskannáját, amelyben a teáját fogja leforralni. Ha a tealeveleket felmelegítetlen teáskannában önti le, a víz gyorsan lehűl, és a tea nem fog tökéletesen kilúgozódni.
  3. Amikor a víz a forráspontjához közeledik, a tealeveleket szórja az előremelegített teáskannájába, és egy pillanatra takarja le a teáskanna fedelével (így a tealevelek meglágyulnak).
  4. Ezután forraljuk le a teát vízzel, és ismét fedjük le.

ZÖLD TEA

  1. Forraljuk fel a vizet.
  2. Helyezzen megfelelő mennyiségű tealevelet (egy-két teáskanál negyed liter vízre) az előre felmelegített csészéjébe, vagy a teáskannájába.
  3. Forraljuk fel a vizet, és várjunk, amíg az lehűl a kiválasztott zöld teához megfelelő hőmérsékletére (60-85 ° C).
  4. A lehűlt vízzel öntse le a tealeveleket, és azokat fedje le (A jobb minőségű zöld teafajtáknál ez a folyamat fordítva történik: először a vizet öntik a teáskannába, majd abba szórják a zöld teát, így a tealevelek lassan, fokozatosan, és kiegyensúlyozottan lúgozódnak ki, így a tea első infúziója teljes ízű lesz, és a második infúziója is igazán ízletes marad)
  5. A zöld teát 2–5 percig áztatjuk, a tea mennyiségétől, és a saját ízlésünktől függően.
  6. A következő lúgozásoknál fokozatosan növelje a víz hőmérsékletét, de az nem haladhatja meg a 90 ° C-ot; hosszabbítsa meg a lúgozás időtartalmát is.

OOLONG

  • A legtöbb részben oxidált tea elkészítése nem különbözik nagyban a fekete tea elkészítésétől. A különbség az, hogy nem szabad forrásban lévő vízzel leönteni a teát, hanem kissé le kell hűteni, körülbelül 95 ° C körüli hőmérsékletre. Az Oolong teákat 4–8 percig hagyjuk lúgozni, a hosszabb áztatása nincs hatással a tea ízére.

FEHÉR TEA

  • A fehér tea elkészítése sok szempontból megegyezik a zöld tea elkészítésével. Öntsön le három-négy teáskanál tealevelet negyed liter 70 ° C-os vízzel. A tealevelek mennyiségétől függően 2 - 6 percig lúgozza a teát. A fehér tea minősége lehetővé teszi, a három vagy több tea-infúzió elkészítését.
Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással»