

BAN ZHANG MOUNTAIN - 357g - Pu Erh
Ez az egyedi korlátozott kiadású Pu Erh figyelemreméltó. Ban Zhang Mountain-t 2011-ben gyártották, öreg és vadon nőtt teafákból. Szüretelése nem könnyű. Nekivágva az őserdőnek nagy gondossággal válogatva a legjobb leveleket. Szigorúan óvatos elkészítési folyamat átváltoztatja lapos nagy kalácsokká, amelyek a legjobbak közé tartoznak, amit csak a Pu Erh-ok közül kóstolhat.
Összetétel
Vörös tea Pu Erh 100%A tea főzete és íze
Az egyedülálló Pu Erh íze nagyban éppen Öntől függ. Az elkészítés módja, és az infúziók száma nagyon egyértelműen tükrözik a végső tapasztalatát a teával kapcsolatban. Általánosságban azonban elmondhatjuk a Pu Erh-ről, hogy gyengéd földes íz, frissesség, és hosszú édes utóíz jellemzi. Az első főzete nagyon sötét színű, szinte átlátszatlan.
A tea eredete
Ban Zhang Mountain teának több, mint 1000 éves történelme van Kínában. A betakarítása, és a termelése hagyományos alapokon áll, és a mai napig sem változtattak rajta.
A Lao Ban Zhang Village elnevezésű faluról kapta a nevét, amelynek a lakói ajándékozták ezt a teát a világnak. A híres Yunnan tartomány Xishuang Banna délnyugati részén található. A magas hegyeket 18,7 ⁰C-os átlagos éves hőmérséklet, és sűrű köd borítják közel fél évig. A teacserjék a Maynmar határának a közelében, mintegy 310 hektáros területen nőnek. A hivatalos feljegyzések szerint a cserjék 100, 200, és akár 800 évesek.
A Lao Ban Zhang Village-i tea elkészítéséről szóló legrégebbi megemlítés 1476-ig nyúlik vissza. A lakók élete generációk óta nagyon szorosan kapcsolódik a teához. A kínai teafákat (Camellia sinensis) a hegyekben már az ősidők óta ültették, és takarították be. Ma a faluban 117 család él. 2007 óta a legtöbbjük a Chen Sheng Tea Factory-nak adja el a betakarított tealeveket. Mégis, még mindig van 28 család, akik a teát tégla, vagy süteményformába sűrítve árulja a kis teakereskedőknek, vagy a gyűjtőknek, akik gyakran látogatják a falut.
Meg kell továbbá említenünk a természetes életkörülményeket, ahol a tea növekedik. Mivel a teacserjéket a természetben ültetik el (és ültették is), szimbiózisban élnek más növényzetekkel, amelyek az ottani mély erdőkben élnek. A cserjéket hagyják természetesen növekedni, a növekedésükhöz nem alkalmaznak semmiféle trágyát, vagy más kémiai vegyszereket. A nagyon hatékony ökológiai rendszer megvédi őket a kártevőktől, így a tealevelek megkülönböztethetetlen ízt, és illatot kapnak.
A Ban Zhang Mountain tea minőségéről maga Mao Ce-tung is meggyőződhetett, aki állítólag nagy teaszakértő. 1950-ben különleges szállítmányt választottak ki a részére.
Amint már azt a bevezetőben írtuk, a Pu Erhu elkészítésének a pontos folyamatát titokban tartják, csak az ezzel foglalkozó családtagok ismerik az előállításának a titkát. Annyit mégis sikerült megtudnunk, hogy a Ban Zhang Mountainhez a teafák rügyeit, és a 3-4 legfiatalabb leveleit gyűjtik össze. A betakarításukat követően, rövid ideig felmelegítik őket nagy serpenyőkben. Ezt a folyamatot a "zöld megölésének" nevezik. Ezután a tealeveleket tekercselik, és hengerlik. Ezt követően a száraz zöld leveleket meg kell nedvesíteni, le kell fedni, és így hagyják őket fermentálódni. A fermentálás több, mint 50 napig is eltarthat.
Ezután a teát hagyják megszáradni, osztályozzák, és préselik. A Pu Erhek esetében jellemző, hogy a préselésük után tovább hagyják érlelődni a teát. Így alakul ki a tea igazi fanyarsága, az illata, és ízének a széles skálája. A nagyon régi Pu Erhek meglehetősen drágák.
A Bang Zhang Mountaint 2011-ben préselték, és nagyon szigorú helyi körülmények között tárolták. A kínai Yunnan levegő nedvesség tartalma nem hasonlítható össze az európai levegő páratartalmával. Számos tényező kombinálásának köszönhető, hogy ez a tea ilyen ritka, de rendkívül ízletes, sima, és alkalmas az egész nap folyamán a fogyasztásra.
A sütemények súlybeli eltérése : + - 10 g.
Tea csomagolásának bemutatása
Egy erős alumínium tok, cipzárral, amely lehetővé teszi az ismétlődő zárást nyitáskor. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva, ezáltal ellenáll a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak. E három dologra a tea nagyon hajlamos, és nagy hatással van az ital minőségére.
Tea elkészítése
|
|
|
Használati útmutató
- Vágjon vagy törjön egy Pu Erh darabot olyan mennyiségben, hogy 1 teáskanálnyi legyen, és forró vízzel öntse le 1 teáskanálnyit 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.

























Tanácsra van szüksége?

A termékhez tartozó legnépszerűbb tartozékok
Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

GOLDEN TIPPY RIPE KING OF PU ERH BIO

YI WU MOUNTAIN PU ERH - 357 g
