VIETNAM OPA - fekete tea
Igaz, hogy Vietnam nem tartozik a nagy teatermelők közé, ennek ellenére a kínálatukban igazán minőségi teákat találhatunk. Az egyik közülük a fermentált klasszikus az északi vietnami hegyekből. Telt harmonikus az íze, vonzó aranyszínű a főzete és enyhén édeskés az aromája. Ajánlhatjuk a speciális teakedvelőknek, de a hagyománykedvelőknek is.
Összetétel
Fekete tea VIETNAM OPA 100%A tea főzete és íze
Enyhén édes íz a pörkölt maláta ízével, selymes utóhanggal, közepes fanyarsággal, és narancssárga színű főzettel. Pontosan ilyen a vietnami fekte tea, amely ugyanolyan finom melegen, mind jeges tea formában.
A tea eredete
Bár a vietnami gazdálkodók körülbelül két évezredre termesztenek, és termelnek teát, és a teájuk jelentős szerepet játszik a kultúrájukban, ez az ázsiai ország még mindig nem érte el a teapiac első öt elhelyezésébe való besorolást. Ennek ellenére a teáikat magasra értékelik. Vietnám például nagyon jó Sencha-t, Gunpowder-t, és Oolong-típusú teákat gyárt. Érdekes megjegyezni, hogy a termelésüket a gazdálkodók az adott országok szakembereivel konzultálják annak érdekében, hogy a lehető legközelebb álljanak a hagyományos ízekhez. Vietnamban gyakran fogyasztanak teát. A népi gyógyítók szerint lehűti a testet, ami nagyon nagy előnynek számít ebben a trópusi régióban. A kínai teacserjéket (Camellia sinensis) a hegyekben, és a völgyekben is termesztik. Előfordul az is, hogy a kisebb városok kertjeiben, és udvaraiban is nő egy-két teacserje. A vietnámi OPA tealeveleit hagyományos módon gyűjtik be, és dolgozzák fel. A tealeveleket a betakarításuk után hagyják elhervadni, majd nagy serpenyőkre szórják, ahol állandó hőmérsékleten megperzselik. A pörkölésük során a levelek természetesen összegöndörödnek, feltekercselődnek. A következő lépés a fermentációjuk-a gondosan ellenőrzött hőmérséklet, és páratartalom mellett a tealevelek enzimjei oxidálódnak. A folyamat meghatározott hosszúságú. Minden paraméterét a teaültetvény menedzsere felügyeli. Ezen a ponton dől el, hogy fekete tea-e, vagy egy halom értéktelen levél születik. Amikor az erjedés véget ér, a tea szárítása, válogatása és csomagolása kerül sorra.
Tea csomagolásának bemutatása
A teák kiváló minőségű alumínium tasakba vannak csomagolva, felnyitás utáni visszazárható. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva a csomagolásban, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és az idegen szagoknak. E három dologra a tea rendkívül érzékeny, és nagy hatással van az ital végső minőségére.
Tea elkészítése
100 °C | 3-5 perc | 1 teáskanál 1,5-2 dl vízhez |
Használati útmutató
- Öntse le a fekete teát 100 °C vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 3-5 perc (fedett csészében), utána szűrje le.