

YACON - gyógynövény
Évelő, egészen három méter magas gyógynövény a Dél-amerikai Andokban termelődik főleg a gumó és levelei végett. Csökkenti a vérben lévő koleszterinszintet, méregtelenít és betegség megelőző hatásokkal is rendelkezik. A perui indiánoktól egész Japánba terjedt a Yacon hatásának híre. Próbálja ki Ön is a levelei főzetét. Nincs rossz íze és a rendszeres fogyasztásával a szervezetet antioxidánsokkal, szükséges ásványi anyagokkal és vitaminokkal töltheti fel.
Összetétel
Yacon 100%A gyógynövény főzete és íze
Világosbarna, vagy sötét, borostyánsárga színű. Így tudnánk leírni a Yaconból készül főzet színét. Az íze nagyon finom, diszkrét, éles kontúrok nélküli. Szinte szagtalan. A perui őserdőkből származó gyógynövény fogyasztásánál nem is ez a lényeg.
A gyógynövény eredete
Az eredetileg Andokból származó gyógynövény ma olyan népszerű, hogy már Japánban, Tajvanban, vagy Új-Zélandon is termesztik. Nagyon ritkán Európában is előfordul. Mégis, a Yacon (Smallanthus sonchifolius) elsősorban Peruhoz és az indiánjaihoz tartozik.
Az első írásos említést erről az évelő sötétzöld színű növényről 1615- ből származik. Félipe Guaman Poma de Ayala, aki az ősi indiánok legendáit és kapcsolatait írta le, az 55 dél-amerikai Andokban termesztett növények listájára jegyezte fel a Yacont. A helyi lakosok nagy népszerűséggel használtak mind a gumóit, mind a Yacon leveleit. A Yacon többtucatnyi regionális névvel rendelkezik - aricoma, arboloco, colla, ipio, mexikói burgonya, taraca... Azonban mindig a 1,5-3 méter magas növényről van szó, amely leveleinek a megjelenése a zellerhez hasonló. A felszín alatt a Yacon gumókat hoz létre, egy gumó akár 0,5 kg súlyú is lehet. Friss állapotában rendkívül ízletes, édes zöldség. A gumóit frissen, sült, párolt, pörkölt és a napon szárított állapotában fogyasztják. Gyakran készítenek belőlük gyümölcslevet és szirupokat is, amelyek alacsony kalóriatartalmúak, sőt segítenek a zsírok lebomlásában. Dél-Amerikában ugyanilyen népszerűek a Yacon levelei is, de manapság már máshol a világon is ismerik a pozitív hatásait. Az inkák a vallási szertartásaikhoz használták őket, a kortárs tudományt pedig az egészségre gyakorolt hatásai ragadta el. Ugyanúgy, mint a Vilcacor, Muña Muña, vagy a Chuchuhuasa, a Yacon is már sok európai háztartásban megtalálható.
Tea csomagolásának bemutatása
Egy erős alumínium tok, cipzárral, amely lehetővé teszi az ismétlődő zárást nyitáskor. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva, ezáltal ellenáll a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak. E három dologra a tea nagyon hajlamos, és nagy hatással van az ital minőségére.
Tea elkészítése
|
|
|
Használati útmutató
- Öntse le a Yacon-t hideg vízzel (1-2 teáskanál 1,5-2dl).
- Forralja fel és főzze lassú tűzön 5 percig.
- Szűrje le és kortyolgassa naponta 3-szor evés előtt vagy bármikor a nap folyamán.

























Tanácsra van szüksége?

Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

LAPACHO MATTO GROSSO

MUNYA (Minthostachys setosa) - gyógynövény
