DARJEELING SFTGFOPI TEESTA VALLEY FIRST FLUSH / 2022
Az örökké havas Himalája alatt, ott ahol a színes ima zászlók keretezik a falvakat és a család a minden... Ott nő a különlegesen törékeny és hihetetlenül lágy tea. Így valahogy kezdődhetne a mese Darjeelingről. És nincs is messze az igazságtól. A Teesta Valley ültetvény kiérdemelve a legjobbak közé sorolható. A hideg köd, világos nap és az erős szél áll mögötte. Hála mindennek ez a helyi tea felejthetetlen.
Összetétel
Fekete tea Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Valley 100%Infúzió és a tea íze
Az első betakarításból az infúzió világos borostyánszínű, rendkívül elegánsan aromás. Az illatban megismerjük a méz édességét. A tea durva vagy fanyar színű. Az íz kiemelkedik a frissességben, sima, tiszta, kiegyensúlyozott. A hosszú, nagyon kellemes visszhang fűszeres édes benyomást kelt
A tea eredete
Az első betakarításból (First Flush) származó tea iránti óriási érdeklődés mutatkozik a világon. Különösen akkor, ha Darjeeling-ből származnak, azok a teaterületek, amelyek híresek egyedi természeti adottságaikról, és ezért egyedi teájukról is. Nyilvánvaló, hogy a magasság, páratartalom, a napfény hossza és a környező növényvilág nagyban befolyásolja a tealevelek ízét. Ezenkívül hozzá kell adni a helyi gazdák és a munkavállalók találékonyságát, akik generációk óta gondoskodnak a betakarításról.
Mikor kezdődik el pontosan a tavaszi betakarítás, az egész tea szezon megfelelő időjárási kérdés. Ez általában február és április között történik. A hosszú tél vagy más kedvezőtlen körülmények azonban az első gyűjtést kissé késleltethetik. Ez történt a Darjeeling SFTGFOP1 FF Teesta Valley esetében is, tehát bemutatjuk a 2022-as betakarítást.
A teakert, ahonnan elhoztuk ezt a teát, a 470 kilométer hosszú Teesta-folyóról kapta a nevét. A gondosan kiválasztott kínai teafák cserjeit 15 év alatt - 1841 óta - ültették. 1981 méter tengerszint feletti magasságban nőnek, amelyet hideg időjárás és gyakori köd jellemzi. A tealeveleknek tehát hosszabb időre van szükségük a szaporodáshoz, amely során több napfényt szívnak fel. Ennek eredményeként friss zöld és szürkés-zöld színűek. A levél robusztus, sok ezüstös tippel.
A betakarítást követően, amelyet a helyi nők és lányok kora reggel végeznek, a teát hagyják hervadni és erjesztik, majd a gazdák gyengéden megszárítják. Az eredmény tömör és formázatlan levelek, nagyon kellemes aromával. A Darjeeling SFTGFOPI Std Teesta Valley esetében ősszel, az esős évszak után szüretelt tea. Ennek köszönhetően a fűszeres hangok és a teljesebb test, valamint az infúzió sötétebb színe kiemelkedik.
A tea feldolgozása, válogatása és csomagolása után azonnal eljut a repülőtérre az ügyfelek felé, akik néhány hónappal vagy évvel korábban lefoglalják az egyes kertekben.
Manapság mintegy 90 teakert található a Darjeeling-hegységben. Évente több mint 9 millió kilogramm teát állítanak elő, és a helyiek kb. felét foglalkoztatják. A teák minőségét és ellenőrzését a West Bengal Government felügyeli. Minden teakertet 30 évre adnak bérbe a gazdáknak.
A tea nevében az SFTGFOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) rövidítése
a tippek és az egész levél tartalma alapján kiemelkedő minőségre utal .
Tea csomagolásának bemutatása
A teák kiváló minőségű alumínium tasakba vannak csomagolva, felnyitás utáni visszazárható. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva a csomagolásban, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és az idegen szagoknak. E három dologra a tea rendkívül érzékeny, és nagy hatással van az ital végső minőségére.
Tea elkészítése
80-95°C | 2-3 perc | 1-1,5 teáskanál 1,5-2 dl-enként |
Használati útmutató
- Öntse le a fekete teát 80-95°C vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányában.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.
Tanácsra van szüksége?
7. 20.