BANCHA CHINA - zöld tea
A Bancha eredetileg japán, de miért is ne adjunk esélyt a kínai kolléganőjének. Rögtön mindkettőt megrendelheti és a hosszú nyugodt estéken kóstolgathatja, figyelheti, szimatolhatja... A Bancha China más körülmények között nőtt fel és más földművesek szüretelték mint, a Japánt, de a minőségéből nem veszít. Telt, gazdag az aromája és kellemesen frissítő.
Összetétel
Zöld tea Bancha China 100%A tea főzete és íze
A Bancha China zöld teának jellegzetesen hosszú, robosztus levelei vannak, amelyek a leöntésük után világos, zöldessárga színűre színezik a belőlük készült főzetet. A teás zacskó felnyitása után enyhén füves, édes illat csapja meg az orrunkat. Az ital kellemesen természetes ízű, az ízében továbbá fellelheti a tealevelek édességet, és a mérsékelt fanyarságukat. Hasonlít a Sencha-hoz, de a kissé minőségesebb Sencha, és a Bancha közötti különbségeket csakis az igazi teaszakértő ismeri fel.
A tea eredete
A kínai Bancha-t csak egy valódi teaszakértő képes megkülönböztetni a japán változatától, ezen kívül kevesen képesek megkülönbözteti a Bancha-t a Sencha-tól, amely a minőségi létrán egy lépéssel magasabban helyezkedik el. Az egyetlen különbség a két tea között az, hogy a teafák alsó tealeveleiből készítik a Bancha-t, amelyek nem igazán voltak kitéve a Nap sugarainak. Másrészt, ezek a tealevelek nagyobbak, és a későbbi, a harmadik, vagy a negyedik betakarításnál gyűjtik őket össze. Ugyanolyan mennyiségű aromát, és antioxidánst tartalmaz, mint a korábban betakarított Sencha, de egy kicsit alacsonyabb a koffein tartalma, ami előnyös lehet egyes személyek részére. Kínában a Bancha betakarítása, és az előállítása elsősorban Yens tartomány délkeleti részén, Wenshan területén történik. Ez egy prefektúra, amelyet monszun éghajlat jellemez. Kilencvenöt százaléka elfoglalja a tibeti fennsíkot. A régió nagy részét kedvező éghajlat jellemzi, télen a hőmérséklet nem süllyed fagypont alá, nyáron pedig nincs kánikula. Pontosan ilyen időjárási körülmények felelnek meg azoknak a teacserjéknek, amelyek tengerszint feletti magasságban növekednek, egyedül, ami fontos az életben maradásukhoz, az a megfelelő páratartalom. Másrészt, nem tolerálják a túlzott nedvességet, tehát a rendszeres esőzések, és a viszonylag stabil hőmérsékletekkel rendelkező időjárás a legmegfelelőbb számukra. A tealevelek betakarítása kézzel történik, a tealeveleket vagy lecsipkedik, vagy leszakítják, amelyeket azután nagy, főleg bambuszkosarakban tárolják, és azokban szállítják további feldolgozásra. A tealeveleket ezután hagyják elhervadni, majd az oxidációjuk megállítása céljából ismételten, rövid ideig megpárolják. Az így kapott tealeveleket tekercselik, szárítják, és osztályozzák.
Tea csomagolásának bemutatása
A teák kiváló minőségű alumínium tasakba vannak csomagolva, felnyitás utáni visszazárható. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a tea jellegét. A tea mindig hermetikusan le van zárva a csomagolásban, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és az idegen szagoknak. E három dologra a tea rendkívül érzékeny, és nagy hatással van az ital végső minőségére.
Tea elkészítése
70-80 °C | 2-3 perc | 1 teáskanál 1,5-2 dl vízhez |
Használati útmutató
- A zöld teát öntse le 70-80 °C-os vízzel 1 teáskanál 1,5-2 dl arányban.
- Teáskannába való készítéskor adjon 1 teáskanállal többet hozzá.
- Áztatási idő 2-3 perc (fedett csészében), utána szűrje le.